Appar

Här kan du hitta tips på appar som kan hjälpa dig på olika sätt.

Legimusappen är gratis och du hämtar den antingen från Playbutiken eller Appstore. Den innehåller dina böcker som du lagt till i din bokhylla. I appen loggar du in med ditt användarnamn och lösenord.

En person med en funktionsnedsättning som gör det svårt att läsa har rätt att låna talböcker. Du måste vara registrerad talbokslånare för att kunna använda appen. Det kan ditt bibliotek eller Skoldatateket hjälpa dig med. Exempel på funktionsnedsättningar är:

  • läs- och skrivsvårigheter, till exempel dyslexi
  • synnedsättning
  • andra fysiska funktionsnedsättningar, exempelvis rörelsehinder och hörselskada
  • intellektuell funktionsnedsättning
  • neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, som autism och adhd
  • tillfällig läsnedsättning på grund av sjukdom eller skada.

Använda Legimus-appen

Appen Inläsningstjänst är gratis och innehåller din bokhylla där du själv eller dina lärare lagt till läromedel i ljudformat eller skönlitteratur.

I appen loggar du in med din skolmejladress och lösenordet norrkoping. Om lösenordet inte fungerar klickar du "Glömt lösenord" så skickas det ett nytt lösenord till din skolmail.

Appen Inläsningstjänst för Android och din Chromebook

Appen Inläsningstjänst för iPhone eller iPad

I Google Keep kan du snabbt och enkelt fånga det du tänker. Du kan fota, göra anteckningar, listor, spela in röstmeddelanden och få påminnelser vid både tid och plats. Keep fungerar både i mobilen och datorn.

Här kan du lära dig mer om Google Keep

Prizmo Go är en app där du kan fota text för att sedan få den uppläst. Appen kräver ingen internetuppkoppling.

Skanna och översätt är en app som identifierar läser av texter från dokument, skyltar, böcker och översätter snabbt texten till 90 olika språk.

Ta en bild av texten och efter att texten identifierats kan du redigera, lyssna, översätta, dela den på Facebook, Twitter eller skicka det med e-post.

Learn it är en app där du kan lära in glosor och nya ord och begrepp.

Glosor.eu är en app för att träna glosor på olika språk.

Med Timetimer kan du skapa och spara timers för aktiviteter t.ex. morgonrutiner, lektioner och möten. Stöd för tidsuppfattningen genom visuell och konkret tidsvisning.

Timetimer för iPhone och iPad

Timetimer för androida enheter

Med hjälp av Claro ScanPen kan du fota av en text, markera den och få den uppläst. Appen kostar 109 kr.

I Glosboken kan du skapa egna övningar med dina glosor. Du kan lägga till bilder och talsyntes finns som stöd. Appen kostar 39 kr/mån för en en användarlicens.

Så funkar Glosboken (YouTube, 4 min)

I talsyntesen AppWriter finns möjlighet att få text uppläst på många olika språk. Den kan fungera som ett bra stöd för att lära sig uttal och grammatik.

Logga in med din elevmail