Handfestival på äldreboenden

Samtliga äldreboenden i Norrköpings kommun genomför denna vecka en "handfestival". Under temaveckan står de äldres handaktiviteter i fokus.

Publicerad

En äldre dams hand. Rött och blått nagellack.

Under Handfestivalen lyfter alla kommunens äldreboenden, såväl kommunala som privata, aktiviteter med fokus på händer.

Att arbeta med händerna kanske låter som en självklarhet, men under temaveckan uppmärksammar vi handaktiviteter på äldreboenden ur olika perspektiv. Det kan till exempel vara sociala och pedagogiska aspekter, säger Lars Ahlin, verksamhetsutvecklare inom kultur på vård- och omsorgskontoret.

Det är unikt att samtliga äldreboenden i kommunen genomför en gemensam temavecka, även om varje enhet själva ansvarar för att planera sina handaktiviteter.

En äldre person skapar en tavla med handmotiv.

De boende på Kolonigatan 18 skapar tavlor med handmotiv.

På äldreboendet Kolonigatan 18, i Borgsmo, har de boende under veckans gymnastikpass gjort rörelser där händerna fått mycket fokus. Under tisdagens pysseldag ritade de av sina händer för att sedan måla tavlor med händerna som motiv. På onsdagen fick de besök av en diakonissa och en kantor som genomförde en musikgudstjänst där de tillsammans med de boende gjorde handrörelser till musiken. I slutet av veckan blir det Bingospel där de kryssar nummer med finmotoriken i fokus under spännande former.

När vi satte ihop schemat denna vecka utgick vi från våra befintliga aktiviteter, men vi tänkte till lite extra för att få fokus på händerna. Det är verkligen en trevlig idé och ett kul initiativ att genomföra en sådan här temavecka på kommunens äldreboenden, säger Annika Frejd, aktivitetsansvarig på Kolonigatan 18.

Annika Frejd berättar att de boende har uppskattat veckans aktiviteter.
Handfestivalen är måndag-söndag vecka 17.