Norrköping lounge

I Norrköping lounge möter du spännande personer som i sitt arbete satt Norrköping på kartan. Vi kommer få möta färgstarka personligheter inom allt ifrån musik- och filmbranschen till spel- och idrottsvärlden.

Norrköping lounge vill få fler att upptäcka Norrköpings starka kulturliv och inspirera fler att ta del av det. Namnet Norrköping lounge speglar den känsla som podden vill ge sina lyssnare; ett avslappnat, hjärtligt, roligt och intressant samtal i en skön soffa.
Du hittar avsnitten här, på Spotify och där poddar finns.

Norrköping lounge produceras av Norrköpings kommun i samarbete med LiU.
Musiken har producerats av Kapten Studios by KNY. Den grafiska profilen är framtagen av David Örtenblad Savel och Jenny Bennheden Carpvik har fotograferat. Bilden är tagen på Mocca Deli.

Foto: Jenny Bennheden Carpvik

Lyssna på podden

Lyssna i Podbean

Lyssna i Spotify

Lyssna i Apple Podcast

Om avsnitten

Olle Tholén, filmproducent och en av grundarna till Crazy Pictures

Olle Tholén är ett barn av 1980-talet, uppväxt i Vånga utanför Norrköping. Han är en av grundarna till filmkollektivet Crazy Pictures, som sedan 2008 producerat allt från reklamfilm till långfilm i Norrköping. Kortfilmssuccén Poesi för fiskar startade deras resa som rikskända filmskapare. 2018 kom deras första långfilm Den blomstertid nu kommer. Från film- och musikgymnasiet till 100 000-tals biobesökare världen över, Olle och Crazy Pictures har sannerligen satt Norrköping på kartan. Hur har livet förändrats efter den stora framgången? Välkommen att lyssna!

Mikael Ståhl, konstsamlare och grundare till Ståhl Collection

Mikael Ståhl är Norrköpingsbo, konstsamlare och grundare av konsthallen Ståhl Collection. Han är även son till Henry Ståhl vars fastighetsbolag byggde stora delar av det moderna Norrköping. Mikael har sedan länge ett starkt konstintresse med en samling på över 400 verk som han nu visar upp för allmänheten i den nya konsthallen Ståhl Collection. Mikael pratar ofta om vikten av tillgänglighet när det kommer till modern konst, så hur känns det nu när Ståhl Collection öppnas upp för Norrköpingsborna? Välkommen in och lyssna!

Eleonor Léone, artist, låtskrivare, kreativ entreprenör

Eleonor Léone är artist, låtskrivare, skådespelerska, influencer – denna unga kvinna har många strängar på sin lyra. Nu släpper hon sin nya singel KARMA, om hur de egna tankarna kan skapa som ett fängelse i ditt inre.
Med sin oefterhärmliga energi har Norrköpingsbon Eleonor tagit sin musik och sitt showmanship världen över till en internationell publik. I samtalet med Norrköping lounge berättar hon om framgångarna och också om den mörka tiden i sitt liv. Välkommen att lyssna!

Carina Perenkranz, skådespelerska, regissör, producent

Carina Perenkranz är komiker, regissör, producent, mentor och kanske framförallt skådespelerska. Hemma i Norrköping har Carina varit en självklar del av kulturlivet i snart 25 år. Från revyscener i Norrköpings 90-tal, via östgötska standupklubbar runt millennieskiftet, till en av Sveriges mest kända reklamfigurer på 2010-talet. I sin roll som en i duon Judit & Judit tog Carina Perenkranz klivet in i hela Sveriges medvetande med sin känsla för humor och skådespeleri. Men, när inleddes livet på scen egentligen? Välkommen att lyssna!

Johan Perwe, forskare och författare

Johan Perwe är författare och journalist med rötterna i Norrköping. Han har genom sina böcker och i sin forskning gjort frågan om nazism och motstånd till en lokal angelägenhet snarare än global. Konsten att säga något om det stora genom att granska det lilla är något Johan kommit att bemästra, inte minst i sitt verk Mörkläggning där han kartlägger nazismen såväl som motståndet i Norrköping på 1930- och 1940-talet. Hans bok Mörkläggning låg till grund för den omtalade föreställningen “Medlöperi och Motstånd” på Norrköpings stadsmuseum. Utställningen har gjort avtryck på såväl Norrköpings som Sveriges samveten och sinnen. Men, hur kommer det sig att Johan Perwe valde att ägna sitt värv åt just såna här kontroversiella frågor?

Frida Södermark, ultralöpare och inspiratör

Som ultralöpare och inspiratör har Frida Södermark tagit språnget in i Norrköpingsbornas hjärta. Från den första milen vid 29 års ålder till femfaldig SM-guld vinnare och vidare till topplaceringar i prestigefulla tävlingar världen över. Löpningen har tagit Frida runt jorden och tillbaka, närmare bestämt 75 länder. Men Norrköping finns alltid i hennes hjärta, och på hennes arm där hon tatuerat in stadens koordinatorer. Löpningen och hennes mentala styrka har hjälpt henne genom hennes tuffaste år hittills. Välkommen att lyssna på Fridas tips om hur du kan komma igång med träningen och vad som hjälpt Frida genom svåra stunder.

Charbél Gabro, föreläsare

Charbel Gabro är föreläsare och vinnare av stora talarpriset 2019. Född i Syrien men uppväxt i Hageby. Charbel är både syrian och svensk men också Norrköpingskille.
Charbel har med sina föreläsningar och projekt försökt främja integration men också normalisera diskussionen om kultur och identitet. Han vill få oss att hitta gemensam mark att stå på och främja möten - möten mellan dig och mig, han och hon, vi och ni.
Ett möte som ligger varmt om Charbels hjärta var det mellan honom själv och Birgitta. En lärare som stannade upp, frågade och sträckte en hungrig 8-åring en knäckemacka så han skulle klara resten av dagen. Charbel har tidigare sagt att alla kan bli en Birgitta, men, vad innebär det egentligen?

Åsa Sjöberg, programledare och sångerska

Åsa Sjöberg är en mångsysslare av rang; sångerska, konferencier, programledare och producent inom musik och kultur. Hon har blivit synonym med Norrköpings kulturliv genom både sitt programledarskap och sin musikaliska förmåga.
Åsa Sjöberg är en varm medmänniska som alltid är nyfiken och mån om alla andra. Hon bar länge på en hemlighet från barndomen som hindrade henne från att vara den hon är och leva livet fullt ut. Vändpunkten kom när hon insåg att en annan flicka drabbades av samma förövare som hon själv. Nu brinner hon för att hjälpa andra. Välkommen att lyssna på ett starkt och varmt avsnitt av Norrköping lounge.

Lars Stjernkvist, politiker och före detta kommunstyrelsens ordförande

Lars Stjernkvist är Sveriges tveklöst mest kända lokalpolitiker. Född i Motala men med rötterna fast planterade i Norrköping sedan mitten av 1980-talet. Från tjänsten som partisekreterare vid Göran Perssons sida till att bli Norrköpings starke man. Frisyren, mustaschen, glasögonen, kärleken till Sleipner - ingen i Norrköping har missat Lars Stjernkvist. En konstant i det politiska livet såväl som föreningslivet i Norrköping sedan 2007, först som kommunalråd och de senaste 10 åren som kommunstyrelsens ordförande.
Hur började egentligen hans politiska engagemang? Välkommen att lyssna på ett varmt, roligt och engagerat samtal i Norrköping lounge.

Eva Vestlie Kastensson, yoga- och meditationslärare och grundare av Yoga Group

Eva Vestlie Kastensson är bankchefen som ändrade riktning på sitt liv och startade ett yogaträningscenter. För henne är yogan en träningsform där hon hittar stillhet i den stressiga tillvaro vi i västvärlden ofta befinner oss i. Hon brukar beskriva sig själv som en bonnunge från Dalsland. Hon kom till Norrköping för 32 år sedan och känner att hon genomgått en personlig förvandling i takt med stadens. Välkommen att lyssna på ett inspirerande och intressant samtal om vikten av att ta hand om sig själv.

Cecilia Edefalk, konstnär

Cecilia Edefalk är en av Sveriges mest betydelsefulla nu levande konstnärer. Konsten har fört hennes namn över hela världen med kända verk såsom Baby och En annan rörelse. Allt började dock i Norrköping. Från Smedby via De Geergymnasiet och Kungliga Konsthögskolan blev Cecilia en av Sveriges mest omtyckta konstnärer.
Just nu är hon aktuell med utställningen ”Hemkomsten” på Norrköpings Konstmuseum. Ett kärt återseende och en cirkel som slut för en av Norrköpings absolut största exporter. Välkommen att lyssna på ett öppenhjärtigt och fint samtal om konsten, naturens betydelse och Cecilias relation med Norrköping.

Fredrik Löfgren, robotutvecklare

Fredrik Löfgren är robotutvecklare, AI-expert och föreläsare. Han var ett mattesnille redan som liten pojke i Sifferbo i Dalarna och blev Geni-Fredrik med hela svenska folket när han vann Genikampen 2014. Fredriks kunskaper om AI och robotar samt möjligheterna och utmaningarna som väntar oss har gjort honom till något av ett språkrör för framtiden. Välkommen att lyssna på ett energifyllt, entusiasmerande och inspirerande samtal om den framtid vi snart kommer leva i.

Fredrik Schlyter, fotograf och klättrare

Fredrik Schlyter är klättrare, fotograf och Norrköpingsälskare. Han började tidigt att klättra, först på hustaken hemma i Jursla, sedan gjorde han klättringsleder vid Ågelsjön och till slut tog han sig med en expedition hela vägen till toppen av Trango Tower i Himalaya. Det var de spektakulära vyerna som lockade honom att bli fotograf och idag är han en väletablerad fotograf som plåtar alltifrån porträtt, produkter och friluftsliv.
Just nu håller han på att sammanställa boken Norrköping från ovan. En idé han fick redan på 1990-talet då han tilläts klättra upp hela vägen till Gullolle. Välkommen att lyssna denna Norrköpingskille som delar med sig av hur det är att klättra och sina bästa tips som fotograf.

Karin Elebring, kock och delägare i restaurangkoncernen Östgöta Kök

Karin Elebring visste tidigt att det var kock hon ville bli. Barndomsdrömmen om ett café ledde till jobb på toppkrogar utomlands till den första egna restaurangen, Knäppingen, tillsammans med kollegan Thomas Hallgren. De driver tillsammans restaurangkoncernen Östgöta kök och har de senaste 16 åren satt sin prägel på kroglivet i såväl Norrköping som i Linköping. Karin hyser en stor kärlek till mat och att ge alla gäster omtanke och en fin upplevelse. I kombination med bra råvaror kan det inte bli annat än gott! Välkommen att lyssna på framgångssagan bakom Östgöta kök och Karins bästa tips för att lyckas hemma i det egna köket.

Johan Lindahl, föreläsare och författare

Johan Lindahl är beteendevetare, driver sitt eget företag och är en av Sveriges mest anlitade föreläsare. Han vill alltid ge sitt bästa och hans drivkraft är att få människor att utvecklas till sitt bästa jag och leva det liv de vill leva. Han menar att vanor och rädslan att misslyckas är det som kan hindra en från att bli den bästa versionen av sig själv. Välkommen att lyssna på ett inspirerande samtal där Johan Lindahl ger kloka råd om hur du kan förändra ditt liv.

Thomas Wärfman, kyrkoherde i Norrköpings pastorat

Thomas Wärfman är kyrkoherde i Svenska kyrkan i Norrköping. Som präst känner han en stor meningsfullhet när han kan stötta och hjälpa människor när livet vänder. Inte minst nu under pandemin när ensamheten och ovissheten är stor och många söker stöd.
Välkommen att lyssna på ett varmt och engagerat samtal om tron på medmänsklighet och känslan av hopp.

Anna Thörn, kommundirektör Norrköpings kommun

Anna Thörn är ny kommundirektör i Norrköpings kommun. Hon startade sin karriär som lärare i Norrköping och har därefter arbetat i olika roller, på olika nivåer i flera kommuner. Hela tiden med fokus på ett starkt och nyfiket samhälle - för alla! Nu har hon landat tillbaka hemma i Norrköping där hon verkligen ser fram mot att bidra till Norrköpings utveckling. På fritiden älskar hon att vara i naturen, gärna i skärgården, laga mat och umgås med familjen. Välkommen att lyssna på ett intressant och hjärtligt samtal där du får möjlighet att lära känna Norrköpings nya kommundirektör.

Publicerad: fredag, 2 oktober 2020
Kontakt
Maria Hultberg
Kommunikationsansvarig Kultur- och fritidskontoret