Följ en politiker

Fotografi på Lars Stjernkvist (S). 

En ruggig novemberdag fick jag möjlighet att följa med Lars Stjernkvist, socialdemokrat och kommunstyrelsens ordförande i Norrköpings kommun, för att se hur en dag på jobbet kan se ut för honom. Det händer alltid oplanerade saker som man inte kan påverka och ingen dag är den andra lik.

Lasse kom till Norrköping när han fick jobb på Folkbladet år 1981 och jobbade då som ledarskribent. 1982 flyttade han till Norrköping, vilket var hans livs viktigaste beslut enligt honom själv.

Klockan 8.40 kommer Lars, eller Lasse som han oftast kallas, till jobbet. Det första Lasse gör är att hämta en kopp kaffe. Kaffet är en viktig del i Lasses liv och han hinner få i sig många koppar varje dag.

Klockan 8.50 får Lasse besök av en kollega och måste ta ett brådskande möte. När mötet är avklarat går han igenom sin kalender med sin politiska sekreterare. Kalendern är fullbokad och det finns inte många lediga luckor flera veckor framåt. Lasse menar att många tror att viktiga möten tar tid, men att det ofta räcker med en timme.

När genomgången med sekreteraren är klar klockan 9.40 beger vi oss mot Linköpings universitet och Campus Norrköping, där Lasse är inbjuden till workshopen ”Invandrare som resurs i stagnerade kommuner”. På workshopen finns flera representanter från övriga delar av landet.

Under vår promenad till Campus Norrköping passar jag på att ställa lite frågor till Lasse. Jag är nyfiken på varifrån hans politiska intresse kommer. Han har egentligen inget riktigt svar på det, ingen av hans föräldrar var politiskt aktiva. Men han har alltid varit engagerad i olika saker, ända från skoltiden i Motala där han var med i elevrådet. Han hade en mentor som pushade honom och gav honom mycket stöd, vilket förmodligen gjorde att han är där han är idag.

På frågan om vad Lasse är mest stolt över under sin politiska karriär i Norrköping svarar han att det är det växande kulturlivet i staden. Norrköping är en stad med stort kulturellt utbud och utbudet har vuxit sedan han började med politiken. Han jobbar också hårt med sociala investeringar och att kunna ge hjälp och stöttning till barn som av olika anledningar har det svårt i livet och att ge dem stöttning tidigt i livet. Det Lasse gillar mest med att jobba med politik är möjligheten att få påverka.

Efter workshopen på Campus väntar en pressträff gällande flyktingsituationen. Lasse håller i pressträffen tillsammans med bland annat kommundirektören, socialdirektörer och utbildningsdirektören.

När arbetsdagen är slut för många av oss andra fortsätter den för Lasse. Just denna kväll stod ett kvällsmöte med Lundbergs på agendan.

Fyra snabba frågor till Lasse:

Vad gör Norrköping till en bra kommun?

- Det är förstås dess invånare. Jag tror det är förmågan förena gammalt (t ex Industrilandskap) med det moderna (t ex universitet) samt det fika kultur- och idrottslivet som skapat den känsla och gemenskap som finns i Norrköping.

Vilka är dina/Norrköpings kommuns största utmaning år 2016?

- Stora utmaningen är att klara behoven inom skola, äldreomsorg och byggande samtidigt som vi klarar flyktingkrisen.

Hur tror du att Norrköpings kommun ser ut om 20 år?

- Vi kommer vara en stad med en egen identitet samtidigt som vi är en naturlig del av både Östgötaregionen och Storstockholm.

Vid sidan av jobbet, vilka är dina fritidsintressen?

- Läser och tar del av Norrköpings rika kulturliv samt, enligt min hustru, tittar på allt för mycket sport.