Diskriminering, trakasserier och kränkningar

Alla ska känna sig trygga i skolan - det är en förutsättning för att lära och utvecklas. Skolan och förskolan har en skyldighet att se till att ingen ska blir utsatt för kränkningar, trakasserier eller mobbning. Om det händer har man rätt att få hjälp.

Om du som elev, ditt barn eller någon annan har utsatts för kränkande behandling ska du kontakta den som är ansvarig för verksamheten, till exempel rektor. Du kan skriva ett formellt klagomål, men också ta kontakt med Skolinspektionen.

Elevhälsa ska erbjudas alla elever från förskoleklass till och med gymnasiet. Du tar kontakt med elevhälsan genom att gå förbi deras rum på din skola, ringa, smsa eller mejla. Du hittar kontaktuppgifter på din skolas webbsida.

Om du inte orkar eller vill kontakta elevhälsan själv kan du be en lärare, kompis eller vårdnadshavare/förälder att ta kontakt åt dig.

Mer information om elevhälsan finns här:

Elevhälsan

Här kan du läsa mer om hur jobbar vi mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling i förskola, skola och fritidsverksamhet.

Riktlinje mot kränkande behandling Pdf, 162.8 kB.

Medling är ett frivilligt möte mellan den som har begått ett brott och är under 21 år samt den som har blivit utsatt. Medling ett sätt för de inblandade att bearbeta det inträffade. Under medlingen ska båda parterna få komma till tals.

Mötet leds av en opartisk och utbildad medlare och målet med samtalet är att båda parterna ska få en förståelse för brottshändelsen och dess konsekvenser. Innan medlingsmötet träffar medlaren båda parterna var för sig för att undersöka förutsättningarna för medling.

Ett medlingsmöte ersätter inte åtal eller rättegång. Medlingsverksamheten sker i samverkan mellan polis, socialtjänst och åklagare. Medlarna är utbildade via Brottsförebyggande Rådet och arbetar under sekretess.

Hör av dig till socialkontoret via kontaktcenter om du vill veta mer.

Kontakt under dagtid:
Telefon 011-15 00 00

Det uppsökande teamet besöker olika platser i Norrköping för att möta dig som är ung och behöver stöd. Vi vill hjälpa dig tidigt i livet så att dina problem inte växer sig större.

Uppsökande teamet

Kontakt
Kontakt Norrköping
Norrköpings kommun

Förvaltningshuset Rosen
Trädgårdsgatan 21
602 42 Norrköping

Besökstider:
Måndag-fredag 08.30-16.00

Telefontider:
Måndag-fredag 08.00-16.00