Skolval till förskoleklass och årskurs 7
I januari 2021 sker skolval till förskoleklass och årskurs 7 i kommunal skola. I mars får du som vårdnadshavare besked om vilken skola ditt barn fått plats på.
Frågor och svar om skolval till förskoleklass
Utgångspunkten för kommunala skolor är att en elev ska placeras vid den skola där elevens vårdnadshavare önskar att eleven ska gå. Kommunen försöker tillgodose detta så långt det är möjligt. Alla elever är garanterade en plats på en kommunal skola inom rimligt avstånd från hemmet.
Vid placering utgår vi från den rangordning som angetts i ansökan. När ett önskemål kan tillgodoses stryks alla lägre rangordnade önskemål. Om en kommunal skola inte har plats för alla som valt den används turordningsregler för att avgöra vem som får plats på skolan. De fristående skolorna har egna regler för vem de erbjuder plats.
I mars 2021 får du ett besked om vilken skola ditt barn har fått plats på. Du får ett meddelande genom sms eller e-post när det finns ett besked att läsa i e-tjänsten för skolvalet. Logga in i e-tjänsten för att ta del av beskedet.
Om du inte får ditt förstahandsval skickas beslut om skolplacering hem med brev till adressen där barnet är folkbokfört.
För förskoleklass fördelas skolplatserna i denna turordning:
1. Rimligt avstånd
2. Syskonförtur
3. Relativ närhet
4. Lottning
Rimligt avstånd
Rimligt avstånd betyder att alla barn som ska börja förskoleklass har rätt till plats på en skola inom 2 km från hemmet. När vi räknar ut det rimliga avståndet utgår vi från ditt barns folkbokföringsadress och skolans adress. Om det inte finns en skola inom 2 km från hemmet som har plats, så kan ditt barn få plats på en skola som har skolskjuts. När du väljer skola får du information om vilken skola ditt barn kan få skolskjuts till.
Syskonförtur
Syskonförtur gäller om ditt barn har syskon som är folkbokfört på samma adress, och som kommer att gå i förskoleklass, årskurs 1, 2 eller 3 nästa läsår på skolan.
Relativ närhet
Relativ närhet är skillnaden i avstånd till den valda skolan jämfört med en alternativ skola i närheten. Om två barn sökt samma skola och bara ett av dem kan få en plats, så är det barnet som har längst relativt avstånd till den alternativa skolan som har rätt till platsen.
Lottning
Lottning kan användas om det finns fler sökanden än platser på en skola och två sökanden bor på exakt samma relativa avstånd från skolan samt att syskonförtur inte gäller.
Här hittar du riktlinjen med kriterier för skolplaceringar i förskoleklass och grundskola årskurs 7 (pdf, 1.1 MB)
Du kan ansöka om plats i fritidshem när skolplaceringen för ditt barn är klar. Du ansöker om plats i fritidshem i e-tjänsten för Förskola och fritid.
Frågor och svar om skolval till årskurs 7
Utgångspunkten för kommunala skolor är att en elev ska placeras vid den skola där elevens vårdnadshavare önskar att eleven ska gå. Kommunen försöker tillgodose detta så långt det är möjligt. Alla elever är garanterade en plats på en kommunal skola inom rimligt avstånd från hemmet.
Vid placering utgår vi från den rangordning som angetts i ansökan. När ett önskemål kan tillgodoses stryks alla lägre rangordnade önskemål. Om en kommunal skola inte har plats för alla som valt den används turordningsregler för att avgöra vem som får plats på skolan.
Om fler elever har sökt än vad en skola har plats för gäller denna turordning till årskurs 7:
1. Absolut förtur
2. Rimligt avstånd
3. Relativ närhet
4. Lottning
Absolut förtur
Absolut förtur betyder att vissa elever har förtur till vissa skolor. Det gäller exempelvis elever som behöver gå i hörselspår eller RH-grupp. Absolut förtur gäller även för elever som går i musikklass årskurs 6 och som vill fortsätta i musikklass i årskurs 7. Om ditt barn går i musikklass och ska fortsätta med det ska du göra ett skolval och välja Hagaskolan eller Navestadsskolan.
Rimligt avstånd
Rimligt avstånd betyder att alla elever som ska börja årskurs 7 har rätt till plats på en skola inom 5 km från hemmet. När vi räknar ut det rimliga avståndet utgår vi från elevens folkbokföringsadress och skolans adress. Om det inte finns en skola inom 5 km från hemmet som har plats, så kan ditt barn få plats på en skola som har skolskjuts. När du väljer skola får du information om vilken skola ditt barn kan få skolskjuts till.
Relativ närhet
Relativ närhet är skillnaden i avstånd till den valda skolan jämfört med en alternativ skola i närheten. Om två elever har sökt samma skola och bara en av dem kan få en plats, så är det eleven som har längst relativt avstånd till den alternativa skolan som har rätt till platsen.
Lottning
Lottning kan användas om det finns fler sökanden än platser på en skola och två sökanden bor på exakt samma relativa avstånd från skolan.
Här hittar du riktlinjen med kriterier för skolplaceringar i förskoleklass och grundskola årskurs 7 (pdf, 1.1 MB)
Frågor och svar allmänt om skolvalet
Du som vårdnadshavare har rätt att önska vilken skola ditt barn ska gå på enligt skollagen. Vi behöver få veta vilken skola du önskar och därför ska du välja skola för ditt barn. Om du inte gör ett val får ditt barn plats på någon av kommunens skolor som har platser kvar och som ligger inom rimligt avstånd från hemmet.
Barnets folkbokföringsadress ligger till grund för barnets skolplacering, så om du vet att ni kommer att flytta så behöver du göra en Flyttanmälan i e-tjänsten Mitt Skolval. Du skannar in en kopia på ert hyreskontrakt eller köpekontraktet och bifogar detta i e-tjänsten. Då räknar vi ut avståndet mellan den nya adressen och de önskade skolorna istället.
När vi fördelar skolplatser utgår vi från vårdnadshavares önskemål om skola så långt det är möjligt. Om en skola inte har plats för alla som sökt den används turordningsregler för att avgöra vem som får plats på skolan.
Utbildningskontoret har uppdraget att se till alla barn och skapa bästa möjliga förutsättningar för att alla barn ska lyckas. Vissa elever har förtur i skolvalet. Det gäller elever med skyddad identitet. De tillfrågas om vilken skola de önskar innan skolvalet. Förtur gäller även för elever med extraordinära behov. Här sker samverkan mellan vårdnadshavare, förskolan eller skolan och Centrala barn- och elevhälsan. Beslut om skolplacering fattas av verksamhetschef.
Förtur omfattar även elever som går i hörselspår och elever som går i musikklass och som önskar fortsätta med det.
Skolskjutsen går till vissa skolor, så kallade skolskjutsskolor. Om det inte finns någon skola inom rimligt avstånd anordnas skolskjuts till er skolskjutsskola. För den elev som väljer en annan skola än skolskjutsskolan, exempelvis en fristående skola eller en annan kommunal skola, kan rätten till skolskjuts påverkas.
När du gör ditt val i e-tjänsten ser du vilken skola som är din skolskjutsskola. Om du vill vara säker på att få skolskjuts ska du välja din skolskjutsskola.
Inför varje läsår fattas beslut om vilka skolor som ska vara skolskjutsskolor. Beslutet bygger på en kombination av hur skolskjutsturerna kan organiseras och på kapaciteten på våra skolor.
Mer information om skolskjuts: www.norrkoping.se/skolskjuts.
Frågor och svar om överklagande
Ni kan ansöka om skolbyte. Det kan göras när skolvalsperioden är klar. Ansökan om skolbyte görs i e-tjänsten för förskola, fritidshem och grundskola.
Ni kan också överklaga beslutet till Skolväsendets överklagandenämnd. Du kan läsa mer om överklagan på Överklagandenämndens hemsida.
Överklagan ska göras till Skolväsendets överklagandenämnd. Överklagandet ska vara skriftligt. I överklagandet ska du skriva vilket beslut som du överklagar, vilken ändring av beslutet du vill ha och varför.
Brevet med överklagandet skickar du till adressen:
Norrköpings kommun
Utbildningsnämnden
601 81 Norrköping
Vi måste ha fått ditt överklagande inom tre veckor från den dag då du fick ditt beslut. Utbildningsnämnden skickar din skrivelse med överklagandet vidare till Skolväsendets överklagandenämnd.
När överklagandet kommer in till utbildningsnämnden sker två prövningar:
1. Rättidsprövning. Utbildningsnämnden tittar på om överklagandet har kommit in i rätt tid (3 veckor från att du tog del av beslutet). Om det har kommit in för sent fattar utbildningsnämnden ett avvisningsbeslut. Det innebär att ditt överklagande inte skickas vidare till Skolväsendets överklagandenämnd.
2. Omprövning. Utbildningsnämnden tittar på det du skrivit i överklagandet om varför du anser att beslutet om skolplacering är fel. Denna prövning utgår från de turordningsregler som utbildningsnämnden beslutat.
Utbildningsnämnden kan tyvärr inte titta på andra kriterier än de som är framtagna, till exempel att eleven inte fått placering på samma skola som sina kompisar.
Om utbildningsnämnden anser att beslutet som fattats är fel, kan beslutet ändras innan överklagandet skickas över till Skolväsendets överklagandenämnd. Även om beslutet ändras till en placering på förstahandsvalet måste överklagandet skickas över till Skolväsendets överklagandenämnd.
Om överklagandet har kommit in i rätt tid skickar utbildningsnämnden över överklagandet till Skolväsendets överklagandenämnd. Överklagandet skickas vanligen över per post inom en vecka från att det kommit in till utbildningsnämnden. Även beslutet om skolplacering och andra relevanta handlingar skickar utbildningsnämnden över.
Vill du skicka in något efter att överklagandet har lämnats över ska du skicka detta direkt till Skolväsendets överklagandenämnd.
Om du har några frågor om handläggningstiden eller liknande ska du kontakta Skolväsendets överklagandenämnd.
Utbildningsnämnden kan ändra ett beslut om skolplacering innan överklagandet har skickats över till Skolväsendets överklagandenämnd om det vid omprövningen visar sig att beslutet är fel.
Efter att överklagandet har skickats över kan inte utbildningsnämnden ändra beslutet under tiden det handläggs hos Skolväsendets överklagandenämnd. Läs mer om handläggningstid på Överklagandenämndens hemsida.
Om det uppstår en plats på förstahandsvalet under vårterminen måste ärendet först avslutas hos Skolväsendets överklagandenämnd innan utbildningsnämnden kan ändra sitt beslut och placera eleven på önskad skola.
Information om skolval på andra språk / Information in other languages
Informationen om skolval finns på flera språk.
Skolval till förskoleklass
Information på engelska (pdf, 532.4 kB)
Information på somaliska (pdf, 532.2 kB)
Information på arabiska (pdf, 953.4 kB)
Information på svenska (pdf, 520.8 kB)
Skolval till årskurs 7
Information på engelska (pdf, 213.3 kB)
Information på somaliska (pdf, 214.3 kB)
Information på arabiska (pdf, 350.3 kB)
Information på svenska (pdf, 132.9 kB)
Förvaltningshuset Rosen
Trädgårdsgatan 21
602 42
Norrköping
Besökstider:
Ändrade öppettider på grund av pandemin: 08.00-16.00
Telefontider:
Måndag-fredag 07.45-17.00