Håll Norrköping Rent - feriearbete 2021

Under sommaren 2021 har sex ungdomar i gymnasieåldern arbetat med projektet Håll Norrköping Rent. Färgglada skyltar och soptunnor, fotsteg som leder till tunnorna och extra påsar om soptunnorna är fulla är några av åtgärderna som feriearbetarna tagit fram. Allt för att minska nedskräpningen i Norrköpings stora parker. Tillsammans med basketlaget Dolphins har de även tagit fram en film för att uppmana till att ta ansvar för sitt eget skräp.

Film tillsammans med Dolphins

Nedskräpning leder till en negativ spiral. Skräp föder skräp, som leder till klotter och skadegörelse, som i sin tur leder till otrygghet. Det visar ett flertal studier. För att skapa en förändring valde feriearbetarna med stöd av kommunen att skapa en film tillsammans med Tim Shüberg, Rakel Gyberg och Matilda Ståhl från basketlaget Dolphins. Målet är att uppmana alla som besöker parkerna eller andra platser att ta ansvar för sitt eget skräp för att bidra till en bättre miljö.

Här nedan kan du se filmen.

Skyltar med soppåsar i Vasaparken

Feriearbetarna funderade mycket på hur man kan uppmuntra alla besökare att ta ansvar för sitt skräp även om soptunnorna är fulla. De kom fram till att det troligen krävs en lösning som är mycket enkel att använda, men som bidrar till att man alltid kan ta hand om skräpet oavsett om soptunnan är full eller inte. Den enkla lösningen resulterade i en skylt som feriearbetarna byggt själva, på vilken det hänger en låda med soppåsar. Om en besökare har mycket skräp från en mysig picknick är tanken att besökaren ska kunna ta en påse från skylten och lägga skräpet i istället för på marken bredvid tunnan. Påsen är sedan enkel att bära med sig hem eller till en av de containrar som finns i Vasaparken. Skyltarna finns till en början på två platser i Vasaparken.

Färgglada soptunnor och fotsteg

För att göra det roligare för framförallt yngre barn att slänga sitt skräp kom några av ungdomarna på idén att måla de gamla och trista soptunnorna i färgglada färger samt placera ut fotsteg i olika färger och storlekar som leder fram till tunnorna. Soptunnorna blir på så sätt både synligare och fräschare.

Fyra feriearbetare placerar ut färgglada fotsteg som leder fram till en soptunna.
Kontakt
Norrköpings kommun

Rådhuset
Drottninggatan 7
601 81 Norrköping