Håll Norrköping Rent

Tillsammans har vi norrköpingsbor ett gemensamt ansvar att se till att vi har en ren och skräpfri stad. Det bidrar också till en tryggare stad. Nu under sommaren används kommunens parker som uterum av både kommuninvånare och besökare. Det är därför viktigt att alla hjälps åt att städa undan efter sig.

Nedskräpning leder till en negativ spiral. Skräp föder skräp, som leder till klotter och skadegörelse, som i sin tur leder till otrygghet. Det visar ett flertal studier. Nedskräpningen ger dessutom skador på djur och människor. Därför är det viktigt att du tar hand om ditt skräp och bidrar till att Norrköping förblir en vacker och säker miljö att vistas i.

Som ett led i den här satsningen är Norrköpings kommun en Håll Sverige Rent-kommun.

Här kan du läsa mer om Håll Sverige Rent-kommun

Vi Håller Norrköping Rent

Varje vår deltar vi i Håll Sverige Rents kampanj Vi Håller Norrköping Rent, det som tidigare hette Skräpplockardagarna. Runt om i landet plockar förskolor, skolor, föreningar, företag och privatpersoner skräp - både för att göra sin närmiljö lite finare och för att visa att nedskräpning inte är okej.

2016 var vi 15 000 hjältar anmälda till aktiviteten i Norrköping. 2015 var vi strax över 11 000 deltagare så 2016 var ett rekordår. Sista anmälningsdag är 26 mars 2017.

Anmäl er nu
Från 15 februari är anmälningen öppen till Vi Håller Norrköping Rent. Anmäl er på länken nedan. Sista anmälningsdag är den 26 mars 2017.

Alla anmälda deltagare får kostnadsfritt Håll Sverige Rent skräpplockarmaterial bestående av sopsäckar, soppåsar och skräpspel. Norrköpings kommun kommer även tillhandahålla engångshandskar*.

Leverans av skräpplockarmaterial
Under vecka 15-16 kommer alla kommunala enheter att få sitt skräpplockarmaterial levererat med internposten. 

Övriga anmälda kan hämta sitt material hos vaktmästeriet under vecka 16 i förvaltningshuset Rosen. Vaktmästeriet når du från Nya Rådstugugatan. Kör in på parkeringen bakom Rosen och vidare in under huset. Ring på klockan till dörren i högra hörnet av garaget. Om vaktmästaren är ute på ärenden så vänta en stund och ring på igen.

Plocka skräp vecka 17 och 18
Ni väljer själva vilken dag det passar er bäst att plocka skräp. Sortera och återvinn gärna förpackningar av papper, glas, metall och plast. Övrigt skräp som ni hittar lägger ni i de vita sopsäckarna som ni sedan kan ställa vid era soptunnor.

Pedagogiskt material
Håll Sverige Rents kampanj Vi Håller Rent! är också ett bra tillfälle att arbeta pedagogiskt med nedskräpning, återvinning, konsumtion och allemansrätten. På Håll Sverige Rents hemsida finns pedagogiskt material, anpassat efter aktuella läroplaner. Där hittar ni bland annat memory, sagor, värderingsövningar och tipspromenad att hämta kostnadsfritt, följ länken nedan för att komma till materialet.

Var med du också i kampen mot skräpet!

Frågor eller funderingar?
Om ni har några frågor går det bra att kontakta Alexander Sjöholm som ansvarar för Vi Håller Norrköping Rent. Honom når du på alexander.sjoholm@norrkoping.se eller 011-15 28 32.

* Engångshandskarna är acceleratorfria nitrilhandskar som är fria från både PVC och latex samt har lägre allergirisk än andra liknande material.

Anmäl er här

Här hittar du det pedagogiska materialet

Skräpmätning

För att följa upp 2010 års skräpmätning genomfördes det en ny mätning under augusti 2015 enligt Håll Sverige Rents metod. Här nedan kan du läsa den förra rapporten, övriga rapporter från Håll Sverige Rent och även hur man genomför en skräpmätning.

Här kan du läsa Skräprapporten 2010

Läs fler skräprapporter från Håll Sverige Rent

Så här går en skräpmätning till

Skolinformation

Norrköpings kommuns högstadie- och gymnasieskolor fick under maj 2015 en sammanställning av pedagogiskt material som handlar om hållbar utveckling. Elever i årskurs 9 och på gymnasiet informerades även om Håll Norrköping Rent.

Här kan du läsa det pedagogiska materialetPDF (pdf, 225.5 kB)

Här kan du läsa mer om kampanjen Vi Håller Rent!

Anmäl er här

#snyggaretryggareNorrköping

I april 2016 startade kampanjen #snyggaretryggareNorrköping för att uppmana invånarna att pricka rätt i papperskorgen. Som hjälp att nå ut med budskapet är IFK Norrköping ambassadörer under året.

Här kan du läsa mer om kampanjen #snyggaretryggareNorrköping

Kontakt