Sylten kan bli en grön och vacker stadsmiljö, utöver det vanliga

Publicerad
Sylten

Hamn- och industriområdet Sylten, alldeles intill stadskärnan och Inre hamnen, kan bli nästa stora område att omvandla till attraktiv innerstadsmiljö. I en tänkt första etapp ingår Bråvallaverket och byggnaderna runt omkring.

Sylten är ett stort område som sträcker sig längs Östra Promenaden-Sjötullsgatan-Surgatan-Lindövägen, förklarar stadsbyggnadsstrateg
Martin Heidesjö.
– Här har vi chansen att låta Norrköpings innerstad växa med ytterligare en spännande stadsmiljö, där de gamla, fina fabriksbyggnaderna av kulturhistoriskt värde kompletteras med nutida arkitektur. Syltenområdet har, menar Martin Heidesjö, fantastiska möjligheter att bli en grön, trivsam och vacker stadsmiljö utöver det vanliga. Ambitionen är bland annat att bevara så många som möjligt av de gamla industrimiljöerna. De flesta av byggnaderna är i gott skick, flera har sedan länge omvandlats till kontor, utbildning, etcetera. Det finns redan tusentals arbetsplatser.

Övriga industribyggnader kan på liknande sätt fyllas med lokaler för kontor och kommersiell service, restauranger och caféer. Allt annat som behövs i en levande blandstadsbebyggelse – som bostäder, förskolor, skolor, kultur och hotell – kan fylla gluggarna däremellan.

I området finns även södra kajen och därmed också möjligheten att skapa en härlig kajpromenad intill vattnet med ett utvecklat båtliv: småbåtshamn, passagerarfartyg, med mera, vilket förstärker stadens koppling mot Bråviken.
– Vi tänker oss ett framtida Sylten som är mycket grönare än i dag med stora öppna ytor och parkstråk upp mot Syltenberget, som blir en enastående tillgång som stadspark. Det är en jättefin utsikt på toppen av berget, över hamnen ända bort mot Kolmården. Varför inte passa på att upptäcka den fina miljön redan nu, tipsar Martin Heidesjö.