Nya anpassningar av restriktioner kopplat till covid-19

Publicerad

Från och med idag, torsdagen den 15 juli, ändras ett antal restriktioner i covid-19-lagen. Samtidigt kvarstår en del restriktioner. Att hålla avstånd, vara nog med handhygienen och stanna hemma vid minsta symtom är även fortsättningsvis mycket viktigt.

 • Kommuners möjlighet att förbjuda tillträde till vissa platser
  Från den 15 juli 2021 upphävs kommunernas möjlighet att förbjuda tillträde för allmänheten till vissa platser där trängsel kan uppstå.
 • Långväga kollektivtrafik
  Från och med den 15 juli 2021 kan de aktörer som organiserar långväga kollektivtrafik ta emot passagerare med full kapacitet.
 • Reglering om kvadratmeter
  Regleringen om ett visst antal kvadratmeter per person för handelsplatser, gym, museer, nöjesparker med mera tas bort. Verksamheterna behöver dock även fortsatt begränsa antalet besökare så att de kan hålla ett säkert avstånd till varandra.
 • Övrigt
  Råden om hur exempelvis nöjesparker ska placera sällskap i åkattraktioner tas bort. Storleken på sällskap som har anvisade sittplatser på en allmän sammankomst eller en offentlig tillställning, till exempel fotbollsmatch, höjs från fyra till åtta personer. Det gäller både inomhus och utomhus.

Tills dess att fler personer hunnit vaccinera sig är det mycket viktigt att fortsatt följa de allmänna råden. Till exempel att stanna hemma och testa sig vid symtom, hålla avstånd, undvika trängsel och att arbeta hemifrån om möjlighet finns.

Vad gäller egentligen just nu?

Länsstyrelsen Östergötland har tagit fram information om vilka restriktioner som fortfarande gäller. Du hittar den på lansstyrelsen.se

Mer information om justeringarna

regeringen.se

folkhalsomyndigheten.se