Välkommen O-Ringen!

Publicerad 18 juli 2019 10:32

Idag vid lunchtid slår jättecampingen på Himmelstalundsområdet upp portarna och de första O-Ringendeltagarna anländer till Norrköping. Det förberedande arbetet har pågått i tre år – nu är målet att såväl deltagare som besökare och Norrköpingsbor ska få en upplevelserik vecka som omfattar allt ifrån familjefest till elitsprint genom stadskärnan.

Tre blomgrupper placerade på rad i det gröna gräset i en rondell vid Himmelstalund.

Foto: Norrköpings kommun

– Norrköpings kommun hälsar O-Ringens alla deltagare och besökare varmt välkomna till Norrköping, säger kommunstyrelsens ordförande Lars Stjernkvist (S). Norrköpingsborna har många gånger visat att de uppskattar att få ta emot stora arrangemang och därför vågar jag lova att alla orienterare och besökare kommer få ett varmt mottagande. Vi är många som gläder oss över att arrangemanget nu drar igång!

Just nu är över 15 000 personer i alla åldrar anmälda för att delta i O-Ringen Kolmården i Norrköping, och ytterligare cirka 4-5 000 efteranmälningar väntas. Utöver det väntas även omkring 4 000 personer som medföljande.

Besök O-Ringentorget på Himmelstalund!

– Det förberedande arbetet inför O-Ringen har pågått under lång tid, och det känns fantastiskt att vi nu får vara med och välkomna alla hit! Norrköpings kommun står tillsammans med O-Ringen och en rad andra aktörer redo för att ge både deltagare, besökare och Norrköpingsbor en härlig upplevelse, säger Per Bäckström, projektledare för kommunens arbete med O-Ringen.
– Evenemanget vänder sig till alla åldrar och jag hoppas att så många som möjligt tar chansen att besöka O-Ringentorget på Himmelstalund. Området är öppet för allmänheten och det kommer att bli en häftig upplevelse att ta del av atmosfären och allt som händer där!

O-Ringentorget uppförs på bandyplanen bredvid Himmelstalundshallen. Där kommer utöver mat och dryck även erbjudas olika aktiviteter för barn och vuxna. Ett stort antal företag och aktörer finns representerade längs med O-Ringengatan i anslutning till torget och varje kväll hålls prisceremonier för dagens etappsegrare på en scen som uppförs där. I samband med prisceremonierna arrangerar East Sweden en rad föreläsningar med olika idrottsprofiler som Frida Södermark, Johan Olsson, Aron Andersson och Carolina Klüft. I East Swedentältet kommer även kommunens samhällsbyggnadskontor att finnas representerat söndag till tisdag, och den som vill får hjälp att testa kommunens visualiseringsbord och VR-cykel.

Andra aktiviteter under O-Ringenveckan

Även på andra håll sker det aktiviteter under O-Ringenveckan. Vid skateparken och parkourparken finns Fritidsbanken på plats, och den 22-23 juli kommer även Norrköpings Konstmuseums rullande bildverkstad Krumeluren PopUp på besök. Vid tävlingsarenorna erbjuds varje dag prova-på tillfällen. Bussarna dit är gratis och utgår från Himmelstalund samt en satellitparkering som upprättas på Bråvallaområdet. O-Ringen kommer också att märkas av i de centrala delarna av Norrköping.

– Det bubblar hela veckan, och under onsdagen blir det familjefest med aktiviteter och publik orientering i form av Elitsprinten, som i år kallas för LiU-Sprinten. Den går till stor del genom Industrilandskapet, så då tävlar de bästa orienterarna mitt i Norrköping och den som vill kan passa på att gå ut och heja på dem, säger Robin Bohlin, evenemangskoordinator i Norrköpings kommun.
– Sedan hoppas vi förstås att många vill ta del av alla andra aktiviteter som erbjuds i Folkparken och city både under onsdagen och andra dagar!

De allra flesta aktiviteterna är gratis, som utomhusbion i Folkparken på tisdag kväll och familjedagarna i Knäppingsborg den 23-24 juli. Det är även fritt inträde till invigningen på söndag klockan 16. Invigningen ses som det riktiga startskottet på O-Ringen och alla är välkomna. Norrköpingsproflen Markus Fyrberg är konferencier under invigningen och kommer även att vara det vid veckans prisceremonier.

Övergripande information

O-Ringen består av sex tävlingar, där 5-dagars är grundpelararen som funnits med sedan starten 1965 i Skåne. Omfattar idag även Elittour, 3-dagars, Etappstart, Ungdomsstafett och Träningsrace. Totalt omfattar tävlingarna omkring 125 klasser.

Campingen på Himmelstalund öppnar klockan 12 på torsdagen. Cirka 10 procent av alla gäster anländer under torsdagen och lika många väntas under fredagen. Lördagen ses som den stora inflyttardagen, då de flesta anländer till Norrköping. O-Ringentorget på Himmelstalund är öppet för alla. Parkering för omkring 1000 bilar finns inom området. Nattetid sker bevakning av O-Ringenstaden samt alla tävlingsarenor.

Det kommer inte vara möjligt att ta egen bil till tävlingsområdena vid Yxbacken utan tävlande och besökare bussas kostnadsfritt fram och tillbaka. Inom Bråvallaområdet upprättas en satellitparkering där bussar åker mellan tävlingsområden och Bråvalla samt Himmelstalund.

O-Ringen

Praktisk information gällande Norrköpings kommun

Överblicksbild över campingen på Himmelstalundsfältett. På bilden syns ett fåtal husvagnar på långt håll ståendes på det somrigt gröna gräset. 

Överblick över campingen på Himmelstalund södra vid lunchtid. Nu har campingen öppnat. Foto: Norrköpings kommun

Detaljbild på en skylt som visar campingplatserna på Himmelstalundsfältet södra. I bakgrunden syns några husvagnar på långt håll ståendes på det gröna gräset.

Detaljbild från campingen på Himmelstalund södra. Foto: Norrköpings kommun