Välkommen att besöka kommunens krisberedskapscontainer!

Publicerad 11 december 2017 08:34

Först isolerades säkerhetschefen i Norrköpings kommun tillsammans med en kollega i en avsides stuga för att testa Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskaps (MSB) krisrekommendationer under 72 timmar. Nu tar man med sig erfarenheten från de dagarna till centrala Norrköping för att dela med sig av sina upplevelser och erbjuda tips och inspiration om krisberedskap till kommunens invånare.

En container som är inredd som en bostad kommer att ställas upp mitt i stan måndag till onsdag denna vecka. I containern får man en uppfattning om hur det kan vara när det vare sig finns el, vatten eller värme, och även möjligheten att ställa frågor direkt till personal som arbetar med krisberedskap i Norrköpings kommun.

– En av mina viktigaste erfarenheter när jag och min kollega provade att vara utan el, värme och rinnande vatten i 72 timmar var nyttan av att ha förberett en krislåda, säger Richard Tjernström, säkerhetschef i Norrköpings kommun. Vi hade det ganska bra under testet, men hade vi inte haft våra krislådor med oss hade situationen blivit en helt annan.

I samband med den satsning som Norrköpings kommun genomför för att uppmärksamma MSB:s krisrekommendationer, har man även gjort en mindre enkätundersökning för att få en uppfattning om hur krisberedskapen ser ut bland kommunens invånare. Där framgår det bland annat att bara var femte av de 400 Norrköpingsbor som svarat på enkäten idag har en krislåda hemma.

– Vi vill gärna inspirera till fler krislådor i Norrköping. De som besöker oss kommer att erbjudas en handvevsdriven ficklampa att ta med sig hem om de vill – det kanske kan bli den första prylen man stoppar i sin egen krislåda, säger Richard Tjernström.

6 personer av 10 är enligt enkätsvaren redo att klara sig 72 timmar utan värme, medan bara 3 av tio är redo att klara sig utan vatten under samma tidsperiod.

– Vatten är ju egentligen det som är viktigast, så där hoppas vi kunna göra en insats med vår information. Ofta är det inte så mycket som krävs för att underlätta för sig själv vid en krissituation, men detta att vara förberedd eller att inte vara det kan göra en enorm skillnad, säger Richard Tjernström.

Den som besöker containern kommer att kunna få dela med sig av sitt bästa beredskapstips, någonting man även kan göra via sociala medier. Den som ger det bästa tipset får ta emot en fylld krislåda som pris av Norrköpings kommun på onsdag.

Krisberedskapscontainern kommer att stå på Hantverkaregatan mellan Linden och Spiralen måndagen den 11/12 till och med onsdagen den 13/12 och vara bemannad varje dag klockan 14-19.