Sverigefinnarnas dag

Publicerad 24 februari 2018 10:32

Idag firas Sverigefinnarnas dag runt om i landet. Sverigefinnar är idag den största av våra fem nationella minoriteter. Under 1950-, 60- och 70-talen migrerade hundratusentals finländare till Sverige för att arbeta i den växande industrin. Bland annat till Norrköping.

Idag har ungefär var femte norrköpingsbo finskt ursprung. För att förvalta deras arv och den finska kulturen är kommunen sedan 2012 ett finskt förvaltningsområde. Det innebär att vi ansvarar för att ge de sverigefinnar som lever i vår kommun möjligheter att behålla och utveckla sin kultur. Bland annat erbjuder vi modersmålsundervisning på finska. Vi har även finsktalande personal på vissa av våra äldreboenden och förskolor. Vi ger också ut samhällsinformation på finska, bland annat via våra finska webbsidor här på norrkoping.se.

En present med mervärde

Inför Finlands hundraårsjubileum skickade vi en present till vår vänort Tammerfors. Presenten bestod av en film som fångar kärnan i hur vi förvaltar den finska kulturen i Norrköping. Idag vill vi dela med oss av denna film för att fira Sverigefinnarnas dag!

Se filmen på vår Play-kanal

Läs mer om vad det innebär att vara ett finskt förvaltningsområde