Storstädning i världsklass

Publicerad 22 september 2017 08:34

På lördag är det åter igen dags att städa Norrköping. I samverkan mellan Pantamera, Städa Sverige och Norrköpings kommun genomförs städdagen i Norrköping som ska uppmuntra till att plocka skräp i syfte att bidra till en renare stad.

Medlemmar från cirka 25 föreningar, Norrköpingspolitiker Lars Stjernkvist (S), Kikki Liljeblad (S) och Reidar Svedahl (L) samt 40 medarbetare från Returpack kommer att hjälpa till att städa Norrköping på lördag.

Norrköpings kommun finns representerade genom kampanjen #snyggaretryggareNorrköping.
– Vi jobbar aktivt för att vår stad ska bli både snyggare och tryggare. Att vi har en städdag i Norrköping, där föreningslivet är med och bidrar, visar vi på hur viktigt det är att ta ansvar för en renare stad, säger Lars Stjernkvist (S), kommunstyrelsens ordförande.

Organisationen Städa Sverige har genomfört städdagar runt om i Sverige tidigare. I fjol deltog Norrköping för första gången. I år kommer cirka 500 personer att delta under den stora städdagen i Norrköping.

Handskar, plockare, påsar och tröjor delas ut till de deltagande föreningarna från Städa Sverige för att underlätta skräpplockandet. Föreningarna samlas klockan nio på de olika områden som de tilldelats, för att plocka skräp. Skräpplockarna återsamlas vid Tyska torget där man bygger ett gemensamt sopberg av skräpet som plockats upp. Sopberget ska ge en uppfattning om hur mycket skräp som hamnat på fel ställe.
– Städa Sverige har i dagsläget projekt i 150 kommuner och Norrköping är en av de kommuner där vi hade störst engagemang ifjol, därför känns det väldigt roligt att samarbetet utvecklas ytterligare till i år. Det vi gör här, med lokala ungdomar hand i hand med näringslivet och kommunen är världsklass, säger Mats Wesslén, vd på Städa Sverige.

Tillbaka på Tyska torget kommer en fototävling att hållas. Pantamera kommer också att dela ut ett miljöpris på 5000 kronor, till någon av de deltagande föreningarna och dessutom bjuder Pantamera de deltagarna på korv.