Sammanfattning av Norrköpings kommuns arbete med covid -19 under vecka 53 2020 och vecka 1 2021.

Publicerad 08 januari 2021 16:36

Norrköpings kommun arbetar med fortsatt beredskap för att förhindra och hantera eventuell smittspridning samt andra konsekvenser av coronapandemin. Här kommer en sammanfattning av kommunens arbete under vecka 53 2020 och vecka 1 2021.


Vaccinationer mot covid-19 drog igång
Söndagen den 27 december 2020 gavs den första vaccinationen mot covid-19 i Sverige. Inom Region Östergötland var de tre kommunerna Norrköping, Linköping och Mjölby först ut. 200 doser kom i den första leveransen och först ut att få vaccinet är äldre personer på särskilda boenden. Målet är att alla invånare över 18 år i Östergötland ska erbjudas vaccin under första halvåret 2021.
– Vi står redo att börja vaccinera med de första doserna. Året har inneburit stor belastning på våra medarbetare inom vård och omsorg. Det kommer fortsatt vara ett högt tryck men vi gör det här nu för att rädda liv och hjälpa till att bromsa pandemin, sa Magnus Johansson, vård- och omsorgsdirektör, Norrköpings kommun, inför vaccinationsstarten.

Läs mer om första vaccinationen

Ny ljusinstallation för hopp och framtidstro
Lagom till nyår har Light Festival fått tillskott med en ny installation i form av ett körsbärsträd. Trädet, som kan byta tema och kommer att kunna användas i många sammanhang, representerar i sin första gestaltning hopp och framtidstro.
– Vi är väldigt glada över att kunna presentera den här ljusinstallationen. Den riktar sig till alla norrköpingsbor och besökare för att förmedla hopp om bättre och ljusare tider, vilket passar bra inför det nya året, säger Louise Flygt, kommunikationsdirektör.

Trädet är just nu placerat på vid Rådhuset på Tyska torget. Det är flyttbart och kan byta tema så att det passar den tilldragelse som det gäller. Kostnaden för trädet var 300 000 kronor.

Läs mer om trädet


Sjuksköterskor behövs till vaccineringen mot covid -19
Vård- och omsorgskontoret jobbar nu intensivt för att möta behovet av vaccinering, och söker därför legitimerade sjuksköterskor som vill bidra till arbetet med att vaccinera mot covid-19. Genom ett formulär på Norrköpings kommuns webbsida kan legitimerade sjuksköterskor lämna en intresseanmälan. Det spelar ingen roll om man arbetar som sjuksköterska idag eller inte, är pensionerad eller har bytt yrke, men man måste vara legitimerad sjuksköterska.

Här kan man anmäla sitt intresse och läsa mer om uppdraget


Tintomara förskola stänger tillfälligt
För att stoppa smittspridning och för att det just nu är ett ansträngt personalläge på Tintomara förskola, med hög sjukfrånvaro till följd av covid-19, gjordes bedömningen att det inte går att bedriva verksamhet på förskolan. Samtliga avdelningar håller därför stängt från torsdag 7 januari till och med tisdag den 12 januari i syfte att minimera pågående smittspridning.

Här kan du läsa mer om tillfälliga stängningen av Tintomara förskola


Norrköpings kommunala högstadieskolor öppnar som planerat måndagen den 11 januari
De kommunala högstadieskolorna i Norrköping öppnar för närundervisning som planerat på måndag den 11 januari. Öppningen sker i enlighet med rekommendation från Region Östergötlands smittskyddsenhet.

Torsdagen den 7 januari höll regeringen och Folkhälsomyndigheten en pressträff där de presenterade möjligheten för grundskolans högstadieskolor att övergå helt eller partiellt till distans- eller fjärrundervisning där behov och förutsättningar för det finns. Den nya förordningen träder i kraft den 11 januari och gäller till och med den 30 juni 2021.
– Vi har följt dagens pressträff och haft möte med regionens smittskyddsläkare. I dagsläget ser vi inte att det är nödvändigt att övergå till distansundervisning för våra högstadieskolor. Vi för kontinuerligt en dialog med våra enheter för att bidra till att skapa goda förutsättningar till avstånd inom skolans lokaler och stämma av hur en eventuell smittspridning ser ut. Om det krävs framåt så har vi nu fått ett nytt verktyg att använda oss av och vi har vid behov beredskap att kunna övergå till distansundervisning. Enskilda beslut kommer vid behov att tas för respektive enhet, sa Sofie Lindén, utbildningsdirektör, under torsdagen.

Här kan du läsa mer om skolstarten den 11 januari


Regeringen inför tillfällig pandemilag
Under fredagen den 8 januari beslutade riksdagen om en tillfällig pandemilag som börjar gälla från den 10 januari. I enlighet med nya pandemilagen beslutade regeringen under fredagen bland annat om att införa ett maxtak på åtta personer för privata sammankomster i festlokaler, föreningslokaler och andra uthyrningsplatser.

Läs mer hos regeringen