Sammanfattning av kommunens arbete i samband med Covid-19 vecka 14

Publicerad 03 april 2020 17:11
 • Kommunen, Svenska kyrkan och Frivilligcentralen fortsätter hjälpa de i riskgrupp för covid -19 med inköp av mat och mediciner. Saknar man hjälp från anhöriga eller grannar kan kommunens Kontaktcenter ta emot beställningar och Svenska kyrkan och Frivilligcentralen leverera varorna. Läs mer om insatsen.
 • Vård och omsorgskontoret snabbrekryterar timvikarier. Detta för att vara beredda på en ökad frånvaro och ökad arbetsbelastning med anledning av coronaviruset. I första hand rekryteras personer med erfarenhet av vård- och omsorgsarbete som ska kan gå in och jobba med kort varsel. Efter rekrytering sker en snabb introduktion som arrangeras inom vård och omsorgskontoret.
 • Det råder fortsatt besöksförbud på kommunens äldreboenden.
  Det har regeringen beslutat 1 april för att skydda din närstående eller vän från att bli smittad av den dödliga sjukdomen Covid-19. Det finns ett undantag i besöksförbudet som är möjligt om enhetschefen för äldreboendet bedömer att risken för spridning av coronaviruset är liten, och det är om din närstående eller vän är i livets slutskede. I Norrköping har vi haft besöksförbud på alla vård- och omsorgsboenden, även boenden för personer med funktionsnedsättning, sedan 15 mars.
 • Personer med Covid-19 och behov av korttidsboende kommer från och med tisdag 7 april att komma till ett tillfälligt korttidsboende på Kolonigatan 18. På äldreboendet Kolonigatan 18 finns idag en oanvänd avdelning med plats för 10 personer som ligger helt avskilt från andra avdelningar.
 • Kommunen har beslutat att ställa in det traditionella valborgsfirandet i Folkparken i år. I den situation som råder är rekommendationen att fira Valborg och andra kommande högtider tryggt genom att bland annat följa Folkhälsomyndighetens nya allmänna råd om att hålla avstånd och ta personligt ansvar.
 • För att minska smittspridning av det nya coronaviruset samt för att frigöra personal håller samtliga öppna förskolor i Norrköpings kommun stängt från och med tisdagen den 31 mars till och med 30 augusti 2020. De pedagoger som arbetar inom öppna förskolan kommer istället hjälpa till att bemanna de kommunala förskolorna.
 • Distansundervisning för gymnasiet fortsätter och genomförs på ett framgångsrikt sätt. Undervisningen har hög närvaro bland eleverna.
 • Alla elever som studerar vid en kommunal gymnasieskola i Norrköpings kommun och som har behov av lunch under vardagarna erbjuds lunch. Från och med onsdagen den 15 april kommer lunchlådor att delas ut till de elever som har behov av detta. Tidigare kunde lunch beställas via mentor men under veckan har utbildningskontoret skapat former för detta. Via Norrköpings kommuns hemsida anmäler elever sitt behov av lunch en vecka i förväg. 
 • Arbetet med att på olika vägar försöka stötta kommunens näringsliv fortgår. Under veckan genomfördes ett möte med livsmedelshandlare inom kommunen. På sidan letscreate.norrkoping.se/stöttanorrköping kan du läsa mer om hur du kan stötta Norrköpings näringsliv under den här tiden.