Regeringen förlänger de nationella restriktionerna

Publicerad

Under torsdagen den 21 januari 2021 höll regeringen en presskonferens för att meddela att man förlänger de nationella restriktionerna samt inför en del justeringar. Mer information om hur detta påverkar verksamheter inom Norrköpings kommun kommer inom kort.

Under pressträffen med regeringen och Folkhälsomyndigheten torsdagen den 21 januari gavs främst följande besked:

  • Förbudet att inte servera alkohol efter kl 20 på serveringsställen som exempelvis restauranger och barer förlängs till och med den 7 februari 2020.
  • Regeringen gav statliga myndigheter i uppdrag att vidta ytterligare åtgärder för att öka andelen anställda som arbetar hemifrån. Uppdraget förlängs till och med den 7 februari 2021.
  • Från och med den 7 januari 2021 har Folkhälsomyndigheten rekommenderat munskydd i kollektivtrafiken under tider där trängsel ofta förekommer. Detta kommer att gälla våren ut.
  • Regeringen ger Arbetsmiljöverket ett uppdrag om en riktad tillsynsinsats med fokus på riskutsatta branscher för smittspridning av sjukdomen covid-19.
  • Folkhälsomyndighetens rekommendation om gymnasieskolan förlängs, men justeras. Norrköpings kommun återkommer med information om vad som kommer att gälla inom de kommunala gymnasieskolorna.
  • Regeringen uppmanar fortsatt kommuner och regioner att hålla verksamhet som allmänheten har tillträde till och som inte är nödvändig, stängd fram till och med den 7 februari 2021. Vad som avses med icke-nödvändig verksamhet avgör respektive region och kommun utifrån de egna behoven och förutsättningarna. Norrköpings kommun återkommer med information om vad som kommer att gälla inom dessa verksamheter.
  • Regeringen meddelade även att offentliga aktörer om möjligt bör återuppta verksamheter för barn och unga födda 2005 och senare, förutsatt att föreskrifter och allmänna råd kan följas. Norrköpings kommun återkommer med information om vad som kommer att gälla inom dessa verksamheter.

Läs mer om de förlängda restriktionerna

Se presskonferensen med regeringen och Folkhälsomyndigheten