Pingstkyrkan, kultur, allmännyttan och vardagshjältar pryder kaktusparken i år

Publicerad


Pingstkyrkan får i år pryda kaktusplanteringen i Carl Johan park. I Hörsalsparken kommer kaktusplanteringen prydas av Kvartersteatern för sitt engagemang att berika kulturlivet i Norrköping, samt Hyresbostäder för sitt arbete att säkerställa en trygg boendemiljö för norrköpingsborna.

– Vi vill hylla pingstkyrkan för sina 100 år och för sitt arbete och betydelse för Norrköping, säger Karin Jonsson (C), jurymedlem i jurygruppen för kaktusplanteringen.

Kaktusplanteringen i Carl Johan park är inne på sitt 95e år. Varje år har parken formats olika med mängder av kaktusar och motivet utgår alltid från en organisation eller förening som hyllas genom planteringen. Även i Hörsalsparken utses två verksamheter eller organisationer att stå motiv.
– I kaktusplanteringen planteras runt 25 000 kaktusar och suckulenter varje år och det är våra duktiga park- och trädgårdsarbetare som planerar och monterar ihop planteringarna varje år, säger Karin Berglund, landskapsingenjör, samhällsbyggnadskontoret.

Under den tid som råder, där pandemin håller ett grepp om samhället, vill kaktusgruppen även lyfta alla medarbetare inom samhällsbärande yrken och särskilt hylla dem.
– I år kommer vi även göra ett tillägg till den stora kaktusplanteringen i Carl Johan park där vi vill hylla alla som kämpar inom vård, skola, omsorg och i andra samhällsbärande och samhällsviktiga yrken, säger Karin Jonsson (C).


Läs mer om vinnarna och motiveringarna nedan:

Vinnare Carl Johans park:
Pingstkyrkan kommer att hyllas i kaktusplanteringen i Carl Johans park för sina 100 år samt för sitt arbete och sin betydelse för Norrköping.

Motivering:
Genom gudstjänstliv och andra olika former av vardagsgemenskap har Pingstkyrkan lyckats med bedriften att engagera och bibehålla ett stort antal ideellt engagerade medlemmar i föreningen. Varje år har parken formats utifrån

Pingstkyrkans verksamhet präglas av öppenhet och mångfald både vad gäller medlemmars ålder, kön och etnicitet. Denna policy är uttryck i ambitionen ”att leva i guds kärlek och verka för denna världs bästa” som ledord för verksamheten. Detta i en miljö som är vänlig varm och vuxen.

Pingstkyrkan tar inga medlemsavgifter och den lokala verksamheten samt verksamheten för utlandsbistånd finansieras till stor del av medlemmars frivilliga gåvor.


Vinnare Hörsalsparken:
Kvartersteatern och Hyresbostäder kommer att hyllas i kaktusplanteringen i Hörsalsparken.

Motiveringar:

Kvartersteatern

Kvartersteatern bildades 1981 och har med sin unika verksamhet bidragit till att berika kulturlivet för Norrköpingsbor i alla åldrar. Kvartersteatern har förutom barnteatergrupper, nybörjarkurser, improvisationskurser, en dansensemble, flera fria teatergrupper och en stor projektverksamhet som genomför ca 6-7 större teateruppsättningar varje år. Projektverksamheten håller en hög konstnärlig nivå och lockar både publik och medlemmar från andra delar av länet, och faktiskt också landet.

2021 fyller Kvartersteatern 40 år och hyllas i kaktusplanteringen i Hörsalsparken.

Hyresbostäder Norrköping

Hyresbostäder har under alla år eftersträvat att leva upp till ägardirektivet att säkerställa en bostad och en trygg boendemiljö till norrköpingsbor. De senaste 10 åren har de varit med och byggt både bostäder och sociala strukturer, t ex Portalen, Kunskapens hus, drivit stadsutvecklingsprojekt i Inre hamnen mm tillsammans med andra ledande aktörer inom området.

2021 fyller Hyresbostäder 75 år och hyllas i kaktusplanteringen i Hörsalsparken.