Peter Grönlund spelar in ny långfilm i Norrköping

Publicerad 16 mars 2017 18:00

Norrköpings kommun har tagit beslut om att ge 1,5 miljoner kronor i produktionsstöd till Peter Grönlunds nya långfilm Goliat som ska spelas in i Norrköping i höst.

Peter Grönlund som 2015 gjorde den kritikerhyllade och femfaldigt Guldbaggebelönade Tjuvheder påbörjar inspelningen av sin nästa film i slutet av september. Filmen heter Goliat och handlar om en 16-årig pojke som är bosatt i en liten bruksort någonstans i Sverige. Han förväntas ta över försörjningsansvaret för familjen och även dess kriminella affärer när pappan hamnar i fängelse. Goliat är en film om relationen mellan son och pappa och om en pojkes inträde i vuxenlivet.

- Goliat-historien började jag arbeta med för fem år sedan, och sedan fortsatte jag direkt efter Tjuvheder var färdiginspelad. Jag vill göra en film om samtiden, om ett land som tar sin hand från folket, där människorna lämnas vind för våg. Jag har alltid intresserat mig för det sociala arvet, och för intima skildringar, säger regissören Peter Grönlund.

När Tjuvheder hade biopremiär 2015 väckte den stor uppmärksamhet, blev kritikerhyllad och nådde en stor publik. Det resulterade bland annat i fem guldbaggar. Goliat är Peter Grönlunds andra långfilm som regissör.

- Det känns otroligt kul att få göra film av den här nya historien tillsammans med folket på B-reel, som också producerade Tjuvheder. Och spännande att spela in i Norrköpingstrakten, säger Peter Grönlund.

Filmen börjar spelas in i september och får sin världs- och biopremiär hösten 2018. Platsen för inspelningen är Norrköping. Norrköpings filmfond har tagit ett produktionsbeslut om att stödja filmen med 1,5 miljoner kronor. Genom inspelningen kommer produktionen att spendera mer än den dubbla bidragssumman i kommunen.

- Oerhört roligt att Peter Grönlund väljer Norrköping! Det är ett bevis på att Norrköping har mycket att bidra med till svensk film. Genom inspelningen kommer många lokala produktionsbolag, filmarbetare och andra företag att engageras vilket precis är tanken med stödet, säger Johan Karlsson, Norrköpings filmfond.

Filmen produceras av B-reel films med av Svenska Filminstitutet, Film Capital Stockholm, Örebro läns filminvestering, Norrköpings Filmfond, samt Sveriges Television och Reel Ventures.

-Peter Grönlund har skrivit en fantastiskt stark historia om Sverige i dag, och det känns himla kul att åter igen arbeta med denna begåvning, säger producenterna Frida Bargo och Mattias Nohrborg.