Personlig lockdown för dig i region Östergötland

Publicerad

Alla som vistas i regionen uppmanas att ta sitt ansvar för att förhindra sjukdom och minska smittspridningen av covid-19. Region Östergötland uppmanar till personlig lockdown med ett skärpt förhållningssätt från och med fredag den 30 april och två veckor framåt. Det var budskapet i den presskonferens Region Östergötland höll under fredagen.

– Det är inte att läge att blunda för den allvarliga situation vi befinner oss i. Det är heller inte läge att strunta i några rekommendationer, och det är inte läge att leta kryphål eller leta några ursäkter. Det är läge att ha pannben och att följa restriktionerna, säger regionstyrelsens ordförande Kaisa Karro (S).

Smittspridningen är fortsatt mycket stor i Östergötland och läget är allvarligt i sjukvården.

– Det råder ett ytterst belastat läge inom hälso- och sjukvården, och vi ser tyvärr ingen minskad smittspridning och heller ingen minskning i antalet patienter som behöver sjukhusvård för covid-19. Vi klarar den akuta delen men allt större del av övrig vård behöver skjutas fram, säger vårddirektör Ninnie Borendal Wodling.

Med uppmaningen till personlig lockdown följer Region Östergötland Uppsalas exempel tidigare i våras. Där kunde man se en vikande tendens till smittspridning, och färre personer på sjukhusen till följd av uppmaningen. Personlig lockdown gäller alla, även de som har haft covid-19 och har ett positivt test.

– Det här betyder i stort sett att det är inte fler regler, utan det är ett förhållningsätt som just du ska anamma. Tänk på vad du gör i varje situation innan du gör det, säger Britt Åkerlind, smittskyddsläkare Region Östergötland.

Fyra ledande punkter förmedlades under presskonferensen:

  • Träffa inga andra än de du bor med
  • Stanna hemma vid minsta symtom
  • Arbeta hemifrån om du kan
  • Håll minst två meters avstånd till andra människor, det gäller också utomhus

Några konkreta följder av lockdown är att:

  • Lättnaderna för vaccinerade eller de som redan haft sjukdomen covid-19, det vill säga ett positivt PCR eller antikroppstest, gäller inte i Östergötland de närmaste två veckorna.
  • Folkhälsomyndighetens lättnader för föreningar med lagidrotter att anordna matcher eller tävlingar för barn och unga födda 2002 eller senare gäller inte i Östergötland två veckor framöver.

– Det är dags att lyssna nu, vi behöver din hjälp för att kunna se ljuset i tunneln. Det är dags att börja bry sig, säger Ninnie Borendal Wodling.

Vid fredagens pressträff i Östergötland medverkade regionstyrelsens ordförande Kaisa Karro (S), vårddirektör Ninnie Borendal Wodling samt smittskyddsläkare Britt Åkerlind.

Du kan se hela presskonferensen här