På söndag invigs Norrköpings nya friidrottsarena


fr v Susanna Roback, Olle Johansson (S), Ellinor Stuhrmann, Lars Stjernkvist (S)

fr v Susanna Roback, Olle Johansson (S), Ellinor Stuhrmann, Lars Stjernkvist (S)

Publicerad 28 maj 2019 17:11

I april 2018 togs det första spadtaget till Norrköpings nya friidrottsarena. Nu är arenan färdig. I dag, tisdag, hölls en pressträff för rundtur av arenan och på söndag den 2 juni är det invigning. Då välkomnas alla Norrköpingsbor till en dag med festligheter.

– Jag är väldigt stolt över att vi nu kan inviga en av Sveriges finaste friidrottsarenor. Det finns ett stort värde för Norrköping som idrottsstad att kunna erbjuda goda träningsmöjligheter och stå värd för stora tävlingar, både nationellt och internationellt, säger Olle Johansson (S), ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

Den nya friidrottsarenan ligger på Himmelstalundsområdet och har en läktare med 1000 sittplatser under tak. Vid större tävlingar finns det möjlighet att komplettera med tillfälliga läktare så att det går att ta emot nästan 5000 åskådare.

– Äntligen har vi denna arena som länge funnits i kommunens planer och i friidrottsföreningarnas drömmar. En arena som kan ta emot stora tävlingar och evenemang och som kommer att betyda oerhört mycket för Norrköpings barn- och ungdomsverksamhet. Arenan är också en viktig pusselbit i utvecklingen av hela Himmelstalundsområdet, säger Lars Stjernkvist (S), kommunstyrelsens ordförande.

Den nya arenan kommer att kunna stå värd för nationella utomhustävlingar i friidrott och dessutom vara träningsarena åt Norrköpings friidrottsförening Tjalve IF Norrköping, som lämnar Borgsmo IP för nya arenan. Tjalve IF Norrköping har cirka 800 medlemmar varav omkring 500 tillhör friidrottssektionen där hälften är under 18 år.

– Vi i Tjalve är väldigt nöjda med arenan och ser fram emot att få välkomna alla friidrottare och all publik hit, säger Ellinor Stuhrmann, sportcehf för Tjalve IF. Arenan erbjuder både optimala träningsförhållanden och möjligheten att arrangera stora friidrottstävlingar. Att stå värd för de stora tävlingarna, galorna och evenemangen ger oss inspiration men framför allt är arenan en förutsättning för att vi ska kunna utveckla verksamheten för alla våra aktiva barn, ungdomar och vuxna, säger hon.

Bakom bygget av arenan står Norrevo Fastigheter AB.

– Vi är väldigt glada över att ha fått bygga denna arena. I nära dialog med friidrotten i Norrköping har vi tillsammans utvecklat och byggt en arena som kommer bli ett referensobjekt för framtida friidrottsarenor i Sverige, säger Susanna Roback, vd Norrevo Fastigheter AB.

Vid invigningen på söndag är sportjournalisten Jonas Karlsson konferencier och bland annat kommer Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson att hålla tal. Det hålls en barn- och ungdomsstafett och Norrköpings ungdomskår spelar. I samband med invigningen startar även kvalet till Lag-SM i friidrott.

Program för invigningen
Konferencier: Johan Karlsson, sportjournalist

11.00 Arenan öppnar för mingel, rundvandring och friidrottsquiz

11.50 Invigning med tal, barn- och ungdomsstafett samt musik av Norrköpings musikkår

13.00 Kval till lag-SM i friidrott