Nya Jönssonligan spelas in i Norrköping

Publicerad 15 augusti 2018 17:00
En ny film om Jönssonligan är på gång, och inspelningarna påbörjas nu i Norrköping. Inspelningarna väntas skapa goda möjligheter för kommunens filmarbetare och kultur- och näringsliv. Norrköpings Filmfond har gått in med ett produktionsstöd om 1 miljon kronor.

 

Snart är det dags för charmiga Jönssonligan att sätta in ännu en stöt. Den här gången med en helt ny skådespelarensemble, och under ledning av regissören Tomas Alfredson. Inspelningsplatserna är Norrköping och Stockholm.

– Det är helt fantastiskt att kulturförklarade Jönssonligan med folkkära karaktärer och legendariska repliker som ”jag har en plan” kommer att spelas in till viss del i Norrköping, säger Johan Karlsson, Norrköpings Filmfond. Här finns ett nytag och mycket kärlek i projektet från bland andra Tomas Alfredson, en av våra största filmregissörer nu med internationell karriär, och folkkära komikern Henrik Dorsin.

Projektet med filmen väntas skapa goda möjligheter för såväl Norrköpings filmarbetare samt kultur- och näringsliv, eller om man vill vara statist i produktionen. Det finns flera skäl till att Norrköping har valts ut som inspelningsplats.

– Man vill gärna vara här för att det händer mycket i filmlivet i Norrköping. Inte minst Crazy Pictures har visat att det går att skapa spännande långfilmer här. Det finns en mängd orörda platser och byggnader som fungerar bra i filmsammanhang och spänner över allt ifrån stad och industri till hamn, hav, skärgård skog, berg och åkerlandskap. Dessutom har vi lokala filmarbetare med mycket hög kompetens som vill arbeta på stora inspelningar och därigenom lära sig mer.

Filmen väntas gå upp på biograferna vintern 2019. I rollerna ser vi bland annat Henrik Dorsin som Charles Ingvar ’Sickan’ Jönsson, Anders ’Ankan’ Johansson som Ragnar Vanheden, David Sundin som Harry och Hedda Stiernstedt som Doris.