Norrköpings skidklubb får pryda 2020 års kaktusplantering

Publicerad 14 februari 2020 13:00


I år kommer Norrköpings skidklubb att pryda kaktusplanteringen i Carl Johan Park. De kommer att hyllas för sina 125 år samt för sitt arbete och sin betydelse för Norrköping.


Kaktusarna sattes i marken i Carl Johans park för 94 år sedan. Sedan 1926 har parken prytts av olika motiv för att hylla och uppmärksamma olika jubilarer genom tiderna. Vem som vinner brukar avslöjas i februari vid en pressträff vid växthusen vid Sylten, där kaktusarna står fram tills att det är dags att plantera dem.

Den 18 juni invigs årets kaktusplantering.

Även i Hörsalsparken finns en kaktusplantering som får olika formationer varje år. I år är det Norrköpings musikklasser och Synskadades vänner Norrköping som hyllas i den centrala parken.

Grattis till vinnarna säger vi!

Motiveringarna för årets jubilarer:

Norrköpings skidklubb
Årets jubilar firar 125 år och är en av landets äldsta skidklubbar. Föreningen har genom åren bidragit till Norrköping som idrottsstad och bidragit till mycket glädje för barn, unga och vuxna i både skidspår och skidbacke.

Trots ett arbete i uppförsbacke med milda vintrar hålls verksamheten och anläggningen Yxbacken igång med aktiviteter året runt med stort engagemang och ideellt arbete.

Norrköpings skidklubb bedriver verksamhet för såväl barn, unga och vuxna, motionärer och elitåkare, och det har genom åren gjorts stora idrottsliga prestationer inom längdskidåkning och utförsåkning.

De har satt Norrköping på kartan i skid-Sverige genom att ha fostrat den alpina världsstjärnan Pernilla Wiberg och startat projektet Alla på snö, där ungdomar ges möjlighet att utforska snöglädje genom att prova utförsåkning, längdåkning och pulkaåkning under en skoldag.

Föreningen sätter Norrköping på kartan både nationellt och internationellt även med sina insatser, samarbeten och engagemang utanför den egna verksamheten exempelvis lånade de ut anläggningen Yxbacken under evenemanget O-ringen sommaren 2019.

Norrköpings skidklubb bedriver ett betydelsefullt arbete som bidrar till folkhälsa och skapar intresse och engagemang för längdskidåkning och utförsåkning inom Norrköpings kommun. Det finns en tydlig framåtanda inom föreningen med ständiga utvecklingsprojekt. Vi ser framemot att se vad som kommer härnäst.

Norrköpings musikklasser
Sedan 1960 har musikklasserna satt ton, bidragit till Norrköping som kulturstad och som Sveriges musikhuvudstad. Genom åren har de underhållit Norrköpings invånare med sång, vackra luciatåg och framträdanden, bland annat i samarbete med Norrköpings symfoniorkester och andra lokala musiker. Utbildningen är en språngbräda för framtida artister. Kända musiker som världsviolinisten Johan Dalene, operasångaren Olle Persson och pop- och rockartist Markus Krunegård har skolats här.

2020 fyller Norrköpings musikklasser 60 år och hyllas i kaktusplanteringen i Hörsalsparken.

Synskadades vänner Norrköping

Sedan 1920 har synskadades vänner ideellt visat stort engagemang och hjälpt många synskadade i Norrköping dels genom bidrag och stipendier för hjälpmedel men framförallt genom att erbjuda en attraktiv mötesplats med gemenskap, aktiviteter och sammankomster.

2020 fyller Synskadades vänner Norrköping 100 år och hyllas i kaktusplanteringen i Hörsalsparken.