Norrköping klättrar i Svenskt Näringslivs ranking

Publicerad 26 september 2017 09:49

Mycket av det som företagen möter i sin vardag ansvarar kommunen för. Det handlar om tillsyn, service och bemötande och effektiv myndighetsutövning. Svenskt Näringsliv har nu släppt 2017 års ranking vars syfte är att låta företagare i var och en av Sveriges 290 kommuner ge sin bild av hur de tycker företagsklimatet i den egna kommunen är. När Svenskt Näringsliv släppte årets ranking stod det klart att Norrköping klättrar 12 placeringar från i fjol. Årets placering blir därmed plats 148.

Störst ökning gäller kommunpolitikers och tjänstemäns attityder, där kommunen stiger med 38 respektive 43 platser.
– Tillsammans inom kommunen har vi arbetat gemensamt för att skapa ett bättre företagsklimat. Vi har prioriterat vår service, bemötandet till företagen och att arbeta för att ligga steget före. För oss visar det här resultatet en mycket viktig framgång, säger Reidar Svedahl (L), kommunalråd, Norrköpings kommun.

Resultatet från rankingen baseras bland annat på en enkätundersökning som gjordes i våras. Då fick företagen i kommunen möjlighet att svara på en enkät om hur de upplevde Norrköpings företagsklimat. En del områden som företagarna själva vill ska prioriteras är bland annat lägre skatter och avgifter, snabbare handläggningstider i vissa ärenden samt bättre förståelse för företagsverksamheten.
– Det känns bra att vi är på rätt väg. Vi har en mycket stark tillväxt hos företagen i Norrköping och vi ser med ödmjukhet och respekt mycket positivt på framtiden. Vårt mål är att tillsammans arbeta för ett ännu bättre företagsklimat och ta placeringar för att ligga i topp bland Sveriges tio största kommuner, säger Pontus Lindblom, näringslivsdirektör.