Norrköping hittar nya arter

Publicerad 07 februari 2020 14:53
Fållad askvecklare

Fållad askvecklare (nattslända). Foto: Malin Larsson, Norrköpings kommun


Att hitta en ny art är inte bara något som sker i regnskogen i Amazonas. Även i Sverige hittas nya arter! Allt från de som inte hittats i kommunen förut till helt nya för vetenskapen.

Malin Larsson arbetar som kommunekolog i Norrköping. På sina utflykter i Norrköping har hon bland annat hittat en skalbagge och två fjärilar som aldrig setts i Östergötland förut. 2017 satt en fållad askvecklare (fjäril) i en trädgård i Klingsberg, 2018 sågs en gruslöpare (skalbagge) på motorbanan i Krokek och 2019 vilade en ljunghedmal (fjäril) i sandtaget i Odenstomta på Vikbolandet.

Det är inte bara enstaka arter som hittas heller. 2016 gjorde Malin sitt examensarbete genom en årslång insamling av nattsländor i Pjältån utanför Norrköping. Det ledde till sex nattsländor som aldrig setts i Östergötland och 31 som var nya för Norrköpings kommun.

Sugen på att ge dig ut på egna äventyr? Då kan Naturkartan vara ett tips. På Naturkartan hittar du naturreservat, vandringsleder, motionsspår, badplatser, platser för fågelskådning med mera. Den finns både som webbplats och app. Läs mer här.


Ljunghedsmal

Ljunghedsmal (fjäril) Foto: Malin Larsson, Norrköpings kommun

Gruslöpare

Gruslöpare (skalbagge) Foto: Malin Larsson, Norrköpings kommun

Nattslända släkte Halesus

Nattslända släkte Halesus Foto: Malin Larsson, Norrköpings kommun

Nattslända släkte Phryganea

Nattslända släkte Phryganea Foto: Malin Larsson, Norrköpings kommun