Norrköping är Sveriges sjunde bästa avfallskommun

I dag tillkännagav Avfall Sverige, kommunernas branschorganisation inom avfallshantering, listan över Sveriges bästa avfallskommuner. Årets etta blev Ängelholm, medan Norrköping kom på en hedrande sjundeplats, vilket är en klättring från förra årets tolfteplats.

– Under de senaste åren har vi prenumererat på placeringar bland de 15 bästa men detta är vår bästa placering hittills, säger Anders Karlsson, affärsområdeschef och ansvarig för avfallshanteringen på Nodra.

– Detta är ett tecken på att vi erbjuder Norrköpingsborna en riktigt bra avfallshantering. Vi har en mycket bra mix av hög servicenivå, högt ställda miljökrav och rimliga avgiftsnivåer. Resultatet av rankingen är ett bra kvitto på att vi är på rätt väg.

Topplistan presenterades på Avfall Sveriges årsmöte som pågår 21-22 maj i Stockholm. På samma möte valdes också kommunstyrelsens ordförande i Norrköping, Lars Stjernkvist, till ordförande i branschorganisationen.

– Som nyvald ordförande i Avfall Sverige känns det förstås bra att representera en kommun som ligger i framkant när det gäller återvinning och miljö. Placeringen är mycket hedrande och visar att vi har ett framgångsrikt bolag i Norrköping, kommenterar Lars Stjernkvist placeringen.

Men en sjundeplats är bara början sett till de övergripande mål som Nodra har satt upp för de kommande åren. Förhoppningen är att inom en snar framtid få ställa sig överst på prispallen – att Norrköping ska bli Sveriges bästa avfallskommun.

– Vi fortsätter nu vårt arbete att tillsammans med alla invånare närma oss toppen. Vi har de tekniska förutsättningarna för att lyckas. Nu måste vi fokusera på att öka kvaliteten i alla led och att hjälpa våra kunder att minska sin miljöpåverkan, säger Anders Karlsson.

Bästa avfallskommun

Underlaget till topplistan har hämtats från Avfall Sveriges statistiksystem Avfall Web och gäller statistik för år 2018. Beräkningen görs utifrån ett sammanvägt index som speglar avfallsverksamheten på ett övergripande sätt. Totalt ingår 16 nyckeltal inom fyra områden: förebyggande av avfall, återvinning av material och matavfall, miljöeffekter och kvalitet i insamlingen samt kundnöjdhet. Nyckeltalen viktas utifrån miljönytta och prioritet. Kostnader och avfallsavgifter räknas inte in i detta index.

Hela topplistan finns att hämta på Avfall Sveriges webbplats.