Närproducerat viltkött på ”Måltidens dag”

Publicerad 15 oktober 2020 06:30

Idag serveras ca 23 000 portioner med närproducerat vildsvinsfärs i förskolor, skolor och äldreomsorgen. Den som äter viltkött istället för nöt, gris, lamm eller kyckling minskar matens miljöpåverkan.

- Det går inte åt extra odlingsmark eller foder för vilda djur, om de inte stödutfodras eller äter från åkrar, förklarar Ingrid Kalm som är kostchef.

Barn och ungdomar får vildsvinsfärslimpa, sås, potatis och varma grönsaker till lunch idag. Inom äldreomsorgen serveras viltfärsbiffar, kantarellsås, gelé, broccoli och potatis, till dessert pannacotta med blåbär.

”Måltidens dag” är ett tillfälle för offentliga måltidsverksamheter i hela landet att visa upp sin verksamhet på olika sätt.

- Kostenheten följer upp ekologiska och närproducerade inköp. Dessutom mäter vi svinnet i våra kök dagligen, både köks- serverings- och tallrikssvinn. Den mat som blir över kan vi använda för att göra nya rätter eller servera vid ett senare tillfälle, berättar Ingrid.