När det behövs som mest, hjälps vi åt som bäst

Kundvagn med matvaror
Publicerad 12 maj 2020 17:00

Under budskapet När det behövs som mest, hjälps vi åt som bäst riktar årets krisberedskapsvecka strålkastarna mot alla initiativ som tas för att hjälpa och stötta varandra under den pågående coronakrisen.

Krisberedskapsveckan hålls sedan 2017 varje år i maj. Syftet med veckan är att öka kunskapen om hur viktigt det är att vara förberedd för olika kriser i samhället. Det rör sig bland annat om att ha en god hemberedskap så att man kan klara sig utan samhällets hjälp i minst några dygn, gärna längre. Just nu är vi dock mitt i en pågående kris. För många är vardagen väldigt annorlunda och man kanske även känner en oro – för sig själv eller för familj och vänner.

Tillsammans genom krisen

Samtidigt är det under kriser som viljan att hjälpa varandra blir som störst och varje dag ser vi nu exempel på hur vi stöttar och hjälper varandra. Man hjälper till att handla, skickar blommor, företag och organisationer bjuder personer med hög arbetsbelastning på fika och luncher – och samtidigt tänker vi på att hålla kontakten med de som är hemma, tvätta händerna noga och hålla avståndet för att bromsa smittspridningen. På så sätt arbetar vi nu alla tillsammans för att ta oss igenom krisen. Krisberedskapsveckan 2020 handlar därför framför allt om att hylla alla de som hjälper till. Det kan röra sig om såväl privatpersoner som organisationer och företag.

Skicka din egen hyllning

För att minska risken för smittspridning genomförs veckan framför allt i digitala kanaler. En del av kampanjen äger rum på Instagramkontot @dinsakerhet där en artist varje dag klockan 15 kommer att göra en livespelning för att hylla något initiativ som tagits under coronakrisen.

Alla är välkomna att skicka in sin egen hyllning till initiativ som rör coronakrisen och som man vill lyfta. Man skickar då in en film som är max en minut lång, antingen som direktmeddelande till instagramkontot @dinsakerhet, eller via mejl sverigehyllar@msb.se. Tänk på att inte ha med några detaljerade personuppgifter.

Krisberedskapsveckan 2020 pågår mellan 11-17 maj.

 

Mer information om Krisberedskapsveckan 2020

Mer information om krisberedskap