Medarbetare inom vård och omsorg får sin planerade semester

Publicerad 22 maj 2020 08:00

Medarbetare inom vård och omsorg kommer att få sin planerade semester i sommar. Det meddelar vård- och omsorgsdirektören Magnus Johansson. Samtidigt finns en reservation inför att händelseutvecklingen kring coronaviruset skulle ta en oväntad väg.

Även vanliga år är det en utmaning att få bemanningen att gå ihop inom vård och omsorg under sommaren. Det krävs en bra planering med vissa kompromisser och många semestervikarier. Trots coronatider får medarbetarna inom vård och omsorg glädjande besked inför semestern.

– Ingenting kan sägas med säkerhet i coronatider, men jag kan med glädje och viss försiktighet meddela alla fantastiska medarbetare att de får den planerade semester som de verkligen förtjänar efter den här våren, säger Magnus Johansson, vård- och omsorgsdirektör.

Minst 60 % ordinarie bemanning

Inom vård- och omsorgskontorets verksamheter ska alltid 60 % av den ordinarie personalstyrkan vara i tjänst. Det är något som vård- och omsorgskontoret kommit överens om med de fackliga organisationerna.

– Vi behöver ha en stor andel erfarna medarbetare i tjänst för att skapa förutsättningar för en bra arbetsmiljö samt hög patient- och brukarsäkerhet, förklarar Magnus Johansson.

För att få till det krävs det i vissa verksamheter att semestern delas in i tre semesterperioder, där vissa medarbetare har tidig semester medan andra har semester i mitten eller slutet av sommaren.

– Den lösningen är inte obligatorisk men i vissa fall nödvändig för att möta kravet om 60 % ordinarie medarbetare i tjänst. Verksamhetens behov går i första hand men vi strävar naturligtvis efter att alla ska bli så nöjda som möjligt med när de får sin semester, säger Magnus Johansson.