Lärare från Norrköping nominerad till Guldäpplet

Publicerad 26 september 2017 15:00

SO-läraren Stefan Nilsson på Enebyskolan har nominerats till Guldäpplet - ett prestigefyllt pris som årligen delas ut till en lärare som genom djupt pedagogiskt engagemang har förnyat undervisningen med stöd av IT. På torsdag presenteras finalisterna under bokmässan i Göteborg.

Guldäpplet har sedan 2002 delats ut till lärare som arbetar aktivt med att utveckla lärandet med hjälp av digitala verktyg och arbetssätt, och som inspirerar elever såväl som kollegor genom att dela med sig av sina idéer och erfarenheter. Bakom priset står stiftelsen DIU, Datorn i Utbildningen. Genom priset vill stiftelsen också visa hur digitala verktyg kan användas i alla ämnen; allt från språk till fordonsteknik.

- Inom mitt ämne handlar digital utveckling bland annat om att förstå det informationsflöde som vi möts av varje dag, säger Stefan Nilsson. Aldrig förr har vi haft tillgång till så mycket information samtidigt. Det är därför väldigt viktigt att kunna förhålla sig källkritiskt genom att lära sig värdera informationen, bedöma användbarheten samt trovärdigheten i olika källor.

Stefan Nilsson börjar därför sina lektioner med att visa en bild från sin dator på smartboarden och diskutera den. Det kan röra sig om nyheter i Sverige eller världen, eller om människor som på olika sätt arbetar för att förändra samhället. Målet med bilderna är att ge eleverna möjlighet att utveckla tankar om källkritik och även få större förståelse för sin omvärld.

- Världen har förändrats och det ställs mycket tuffa krav på våra elever. De ska kunna diskutera, argumentera, analysera, jämföra, växla perspektiv och bedöma källor. Självklart blir det mycket effektivare och mer på riktigt om vi använder exempel från verkliga livet. Det har digitaliseringen underlättat, säger Stefan Nilsson.

- Stefan får sina elever intresserade av att utvecklas och att vilja lära sig mer bland annat med hjälp av digitala verktyg, säger Christina Jansson, rektor på Enebyskolan. Han är strukturerad och en verkligt bra ledare i klassrummet. Något annat som utmärker Stefan är hans förmåga att skapa goda relationer med eleverna, möta dem där de är och göra undervisningen spännande och intressant. Alla på Enebyskolan är glada och stolta för att just Stefan nominerats!

Efter att finalisterna har presenterats under bokmässan på torsdag den 28 september, äger den slutliga prisutdelningen rum den 30 september under Skolforum på Stockholmsmässan i Älvsjö.