Längtan efter kultur är temat för årets kulturnattsaffisch

Abstrakt motiv där linjer och områden flyter in i varandra, längst ned står det Kulturnatten + 2021 med stora, vita, mjuka bokstäver
Publicerad

Saknaden och längtan efter kultur är temat för årets kulturnattsaffisch. Konstnären Anna Eriksdotter har i år skapat en affisch som visar de möten, uttryck och tankar som kultur väcker hos oss.

I år blir kulturnatten tre dagar, från den 24 till den 26 september. Liksom i fjol har ett plus tillkommit i namnet för att markera den förlängda kulturnatten, Kulturnatten+. Det kommer att bli tre dagar fyllda med kultur, både i hjärtat av Norrköping och utanför city fokus ligger även i år på att det ska vara tryggt och säkert i enlighet med rådande restriktioner.

Till årets kulturnatt har konstnären Anna Eriksdotter skapat affischen. När hon gjorde bilden till Kulturnattsaffischen tänkte hon på hur mycket hon saknat att gå på utställningar, konserter, teatrar, museer och gallerier under pandemin.

  • – Jag tänkte på hur viktigt det är med möten mellan olika uttryck och de nya tankar som kulturen i bästa fall väcker. Tankar som drar upp nya spår i hjärnan. Jag målade spåren och lät ett ark möta ett annat för att se vad som hände när jag drog isär dem. Bilden var på ett sätt den samma men hade ändå blivit förändrad. Det är Kulturnatten för mig, säger Anna Eriksdotter.

Anna Eriksdotter har arbetat med konstnärliga uttryck så länge hon kan minnas och professionellt som tecknare sedan 1997. Nästan alltid arbetar hon på stora pappersark och använder pensel eller en gammal fin penna, hon fick för länge sedan av en vän, och doppar den i flytande tusch eller bläck.

  • – De lite darriga linjerna som söker sig fram över pappret är mitt sätt att teckna, förklarar Anna Eriksdotter.

På senare tid har hon arbetat med helt egna projekt och gjort bilder i en blandform av teckning, måleri och tryck som hon ställt ut både i Sverige och i Italien. Hon experimenterar med flytande tusch och kaffe. Landskap träder fram och försvinner bort. Grenar eller berg skymtas. En tydlig havsbotten eller diffust smältande isar.

  • – Jag vill säga något om klimatet. Och om människans beroende av naturen. Det kan vara vackert. Men jag vill att det ska skava lite också, säger Anna Eriksdotter.

Som vanligt kommer årets kulturnattsaffisch att vara gratis att hämta på kommunens infopoints.