Kunskaps- och inspirationsdag för att höja måltidsupplevelsen inom vård och omsorg

Publicerad 12 oktober 2017 08:00

Den 13 oktober ordnar Norrköpings kommun en kunskaps- och inspirationsdag för att höja kunskapen om måltidens betydelse och öka engagemanget hos medarbetarna inom vård och omsorg. Dagen är en del i en övergripande satsning för att öka kvaliteten på maten och ge brukarna en förhöjd måltidsupplevelse.

Det är andra året i rad som Norrköpings kommun arrangerar den här dagen. Nytt för i år är att det delas ut diplom till de verksamheter som på något sätt utmärkt sig i arbetet med att förbättra maten eller måltidsmiljön.

– Det märks tydligt att mat och måltidsmiljö är något som intresserar och engagerar våra medarbetare, berättar Maria Tladi Lindquist som är projektledare för ett måltidsprojekt som drivs inom vård- och omsorgskontoret.

Några goda exempel:

  • Ett äldreboende på Lindövägen 102 har arbetat med att servera goda mellanmål med mycket näring och protein. De har även jobbat med mindre men energitäta matportioner för att minska matsvinnet.
  • Ett äldreboende på Plåtslagaregatan 8 har skapat en mer hemtrevlig atmosfär genom att låta de äldre lägga upp maten själva. Genom självständighet ökar möjligheten för den äldre att bibehålla de funktioner och färdigheter som fortfarande finns kvar.
  • Ett nystartat projekt är Hälsokörkortet där brukare med intellektuell funktionsnedsättning deltar i en cirkelgrupp där de går igenom olika teman som innefattar begreppet hälsa, till exempel mat, motion och avslappning. Efter avslutad kurs får deltagarna ett så kallat ”hälsokörkort”.

Presentation av goda exempel och utdelning av diplom och är bara ett av flera inslag under dagen. Programmet innehåller även föreläsningar och parallella seminarier som hålls av forskare och andra verksamma inom området mat och livsstil. Det kommer dessutom att finnas en mindre utställningsyta för företag och andra verksamheter.

– Ökad kunskap om matens och hela måltidssituationens centrala betydelse för ett gott liv är nyckeln till ett lyckat förbättringsarbete. Därför är det viktigt att vi erbjuder våra medarbetare att ta del av den senaste forskningen och även ge dem tillfälle att dela med sig av goda exempel. Vi vill ge dem inspiration i arbetet med att höja kvaliteten i deras arbete, säger Eva-Britt Sjöberg (KD), ordförande i vård- och omsorgsnämnden.