Kulturnatten i Norrköping

Publicerad 27 september 2017 10:00

Lördagen den 30 september är det återigen dags för Kulturnatten i Norrköping, den trettioandra i ordningen. Det är Norrköpingsbornas eget arrangemang och ett hundratal föreningar, kulturaktörer och privatpersoner bidrar till det omfattande utbudet på över 400 musik- och dansuppvisningar, teaterföreställningar, film, guidade turer, utställningar med mera.

”Hela staden kommer att sjuda av liv och rörelse!” förkunnade den första upplagan av Kulturnattens programblad 1986. Samma budskap gäller alltjämt 32 år senare. Från morgon till kväll den sista lördagen i september anordnas en mångfald av kulturupplevelser för stora som små i hela kommunen. Årets upplaga präglas av att Finland firar 100 år av självständighet 2017 och firar med start på Kulturnatten fram till nationaldagen den 6 december.

– Det här är kulturens eget dygn, en folkfest för alla. Vare sig man är intresserad av musik, konst, teater, film eller annat så finns här något för var och en. Vi vill verkligen uppmana alla Norrköpingsbor att besöka något eller några arrangemang av det breda utbud som bjuds, säger Sandra Sandborg Johansen, handläggare på kultur- och fritidskontoret.

Det är Norrköpings föreningar, organisationer, företagare och privatpersoner som fyller Kulturnatten med innehåll. De flesta arrangemang under dagen och kvällen har fri entré. Norrköpings kommun är samordnare och ansvarar för programbladet och hemsidan. Kultur- och fritidskontoret bidrar med arrangemang på Konstmuseet, Stadsbiblioteket, Stadsmuseum, Kulturskolan och Cnema.

– Norrköping är en fantastisk kulturstad och under Kulturnatten bjuds man som besökare på ett smörgåsbord av vad staden har att erbjuda. Tidigare år har omkring 50 000 personer tagit sig till de olika arrangemangen, vi hoppas att minst lika många tar tillfället i akt i år, säger Olle Vikmång (S), ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

Årets Kulturnattsaffisch är skapad av konstnären Erika Pardo Skoug, som ägnar sig åt flera konstformer såsom fotografering, video, grafisk formgivning, webbdesign och måleri. På Kulturnattsaffischen har hon samlat in alla hus i Norrköping som hon hittills har tecknat. Affischen liksom programbladet finns att hämta på Stadsbiblioteket, Rådhuset och kultur- och fritidskontoret. Symboler i programmet visar vilka aktiviteter som är tillgänglighetsanspassade. Mer information och samtliga programpunkter finns på www.kulturnattennorrkoping.se.