I höst öppnar Fritidsbanken i Norrköpingl

Publicerad 29 augusti 2017 11:35

I höst får Norrköping sin första Fritidsbank. Här får vem som helst komma och gratis låna utrustning för en aktiv fritid, som till exempel skidor, fotbollsskor, bollar, inlines, flytvästar, snowboards och mycket mer.

Syftet med Fritidsbanken är att alla som vill ska få en möjlighet att prova på olika typer av idrotter och aktiviteter utan att behöva köpa in dyr utrustning. Privatpersoner, organisationer, föreningar och företag skänker utrustning som ses över och renoveras av Fritidsbankens personal innan den lånas ut. Fritidsbanken jobbar med återvinning och köper inte in någon utrustning.

– Tanken med Fritidsbanken går helt i linje med det arbete idrotten gör för en jämlik idrott, alla ska få chansen att idrotta oavsett bakgrund eller förutsättningar, säger Kristin Lönnqvist, distriktsidrottschef på Östergötlands Idrottsförbund och SISU Idrottsutbildarna.

Norrköpings, och Östergötlands, första Fritidsbank öppnas i Klockaretorpet i oktober. Här drivs Fritidsbanken av Idrottens Hus, ett samarbete mellan Östergötlands Idrottsförbund, SISU Idrottsutbildarna, Hyresbostäder, Norrköpings kommun samt Norrköpings Idrottsförbund.

– Läget är lättillgängligt för de som kommer med bil och spårvagn och Klockaretorpet har också närhet till flera aktivitetsytor. Fritidsbanken kommer att vara bemannad av en platsansvarig från Östergötlands Idrottsförbund och av personal som anställs genom arbetsmarknads- och vuxenutbildningskontoret, säger Åsa-Karin Svensson, enhetschef, kultur- och fritidskontoret.

Den officiella invigningen av Fritidsbanken i Klockaretorpet hålls den 7 oktober. Innan dess arrangerar TV4 ett stort nationellt evenemang för att samla in sport- och fritidsutrustning som inte längre används och göra det möjligt för fler att testa olika idrotter. Evenemanget #GeBortTillSport äger rum den 10 september och all insamlad utrustning skänks sedan till Fritidsbanker i landet. Fritidsbanken Klockaretorpet deltar i #GeBortTillSport genom att finnas på plats och samla in utrustning under dagen.

Fakta om Fritidsbanken
- 2013 startades Sveriges första Fritidsbank i Deje i Forshaga kommun i Värmland.
- I skrivande stund finns det 39 Fritidsbanker i Sverige och nya startas
kontinuerligt.
- Fritidsbanken är ett ideellt initiativ och varumärket ägs av en ideell förening.
Fritidsbanken får inte drivas med vinstsyfte.
- Utrustningen som lånas ut är skänkt av privatpersoner, föreningar och företag.
- Fritidsbankens tre grundregler; Alla får låna, Allt är gratis,
Fokus på miljö.

Mer information finns på www.fritidsbanken.se