Håll avstånd på restauranger

Publicerad 10 juni 2020 08:31

Nu när sommaren är här och studenten närmar sig vill många besöka våra restauranger och caféer. För att de ska kunna fortsätta hålla öppet behöver vi hjälpas åt. Tänk på att hålla avstånd, undvika trängsel och följa de allmänna råd som finns.

Hjälp din favoritrestaurang att fortsätta att vara öppen

Folkhälsomyndighetens regler gör gällande att restauranger och caféer kan tvingas stänga om de eller dess gäster inte följer de regler som finns för att minska smittspridning. Samtliga verksamheter ska följa de rekommendationer som finns, men du som besökare har också ett ansvar. Tillsammans kan vi begränsa smittspridningen och samtidigt se till att restauranger, barer och kaféer kan fortsätta ha öppet.

För dig som gäst är det viktigt att följa dessa råd:

  • Håll avstånd (riktlinjen är en armlängds avstånd från andra gäster)
  • Ät och drick vid bordet
  • Tvätta händerna
  • Hosta och nys i armvecket
  • Stanna hemma om du känner dig sjuk

Kommunen besöker restauranger

Fram till den 9 juni har kommunen gjort omkring 190 besök hos olika restauranger, kaféer och likande verksamheter. Besöken är till för att hjälpa företagarna att minska smittspridningen.

Av de totalt 190 besöken har 36 varit uppföljande besök där restaurangen vid första besöket fått någon typ av anmärkning. 5 verksamheter har rapporterats vidare till smittskyddsläkare som beslutat om att stänga 3 verksamheter. Samtliga 3 verksamheter som fått stänga har kunnat öppna igen, då åtgärder har vidtagits.

Tipsa om trängsel på matställen

Om du upptäcker trängsel som ökar risken för spridning av covid-19 kan du tipsa kommunen.

Läs mer om vilka regler som gäller för restauranger och hur du kan lämna klagomål här.