Förhöjda värden av legionella på tre särskilda boenden

Publicerad 24 april 2017 17:36

Tre särskilda boenden i Norrköpings kommun har fått förhöjda värden av legionellabakterier i vattnet. Det upptäcktes vid en provtagning under förra veckan. Ingen av de boende har blivit sjuka och för att ingen ska bli sjuk har förebyggande åtgärder satts in enligt vård- och omsorgskontorets rutiner.

Bygg- och miljökontoret startade år 2016 ett projekt där kommunens äldreboenden skulle kontrolleras för legionellabakterier i vattenledningarna. De tre särskilda boenden där förhöjda värden har visat sig i provsvaren är de första som visat på förekomst av legionella sedan projektet drogs igång.

Fredagen den 21 april genomfördes en hetvattenspolning på de drabbade enheterna då legionellabakterierna dör vid höga vattentemperaturer. För att undvika att någon blir sjuk tvättas de boende med tvättlapp i stället för dusch under utredningstiden.
– Vi värnar om våra boende och tycker självklart att det här är jättetråkigt. Bakterien upptäcktes vid en rutinkontroll av vattnet och som tur är har ingen av våra brukare blivit sjuk. Nu inväntar vi nya provsvar och kommer fram tills dess att inte använda duschvatten, säger Elisabeth Svensson, verksamhetschef, vård- och omsorgskontoret.

Måndagen den 24 april togs ett nytt vattenprov på enheterna och på onsdag, den 26 april, förväntas provsvaret komma.

Åtgärder:

  • Hetvattenspolning för att döda bakterierna.
  • Alla boende tvättas med tvättlapp istället för dusch under utredningstiden.
  • Informationsbrev till de som bor på de berörda enheterna, anhöriga samt personal på enheterna.

Legionella

  • Legionella förekommer naturligt i jord, sjöar och vattendrag.
  • Bakterien är så liten att den följer med vattendimman (vattenaerosoler) som uppstår när vattenstrålar slås sönder, exempelvis vid dusch och i bubbelbad. Om man andas in vattendimman finns risk för att bli sjuk.
  • Bakterien drabbar oftast de som har nedsatt immunförsvar.
  • Det är inte farligt att dricka vattnet.