Film- och tv-bransch i förändring på Filmnäringsdag

Publicerad 25 oktober 2017 11:45

Den 24 november är det premiär för Norrköpings Filmnäringsdag. Syftet är att skapa en mötesplats för film- och tv-branschen, både lokalt och nationellt, med nya möten, mingel och samtal – och att inspirera till nytänkande vad gäller både produktion och berättelser.

Christian Wikander, tidigare programchef för SVT Drama numera Pinewood Television, och Mikael Newihl, Nordisk Dramachef för MTG Sverige, diskuterar framtiden för tv-marknaden. Efterfrågan på innehåll ökar, men kommer den här utvecklingen att hålla i sig? Vad krävs för till exempel ett mindre produktionsbolag att ta sig in på marknaden idag?

Ett produktionsbolag som satsar stort är Norrköpingsbaserade Crazy Pictures som producerar sin långfilmsdebut helt utan stöd från Svenska Filminstitutet. Vi får en exklusiv förhandstitt på delar av filmen.

Frida Bargo, producent på B-Reel Films för långfilmen Goliat, berättar om att ta steget från Stockholm och förlägga inspelningen till Norrköping, som erbjuder nya möjligheter inom bekvämt pendlingsavstånd.

Jesper Harrie, Kristallenvinnare och manusförfattare, återvänder till födelsestaden Norrköping och avrundar dagen med att prata om stadens potential för nya berättelser.

– Norrköping har idag framgångsrik forskning inom visualisering, vilket starkt bidragit till att vi i idag är en filmstad. Sedan några år tillbaka försöker vi stimulera utvecklingen med en lokal filmfond. För egen del ser jag just nu fram emot Crazy Pictures första Norrköpingsbaserade långfilm, säger Lars Stjernkvist (S), kommunstyrelsen ordförande.

– Filmen både stärker kulturlivet och utvecklar näringslivet i Norrköping. Vi har tagit fasta på båda delarna i programmet till vår första Filmnäringsdag. Det känns härligt att kunna erbjuda ett så fullmatat program till vår växande och starka filmbransch i Norrköping och till nationella aktörer inom film och tv, säger Johan Karlsson, enhetschef Cnema.

Norrköping är en stad där film bidrar till utveckling av närings- och kulturliv. I Norrköping finns en rad produktionsbolag och filmarbetare inom film och tv, en filmfestival, utomhusbio, kvalitetsfilmbiograf och mediepedagogisk verksamhet. Norrköpings kommun bidrar till produktion och utveckling av svensk film och tv genom Norrköpings filmfond.