Feriearbete mot nedskräpning i Norrköping

Publicerad
Fyra feriearbetare tillsammans med tre basketspelare från Dolphins står framför en container i Vasaparken.

Under sommaren 2020 jobbade åtta ungdomar i gymnasieåldern för första gången med projektet Håll Norrköping Rent. Efter ett lyckat samarbete har sex ungdomar fått chansen att arbeta med projektet även i år. Syftet med projektet är att ta fram åtgärder för en positiv påverkan mot nedskräpning.

Under de senaste veckorna har ungdomarna arbetat med projektet och
tagit fram flera åtgärder i främst Vasaparken, men även i Folkparken för att minska nedskräpningen.

– Feriearbetarna har genom arbetet med projektet Håll Norrköping Rent fått visa upp sina kreativa sidor och känna att de är med och skapar något som gör skillnad. Det är ett viktigt arbete och genom projektet hoppas vi kunna bidra till en positiv påverkan där alla tillsammans tar hand om sitt skräp för att skapa ett snyggare och tryggare Norrköping, säger Ellen Franzén, projektledare för Håll Norrköping Rent.

Deras största projekt har varit att skapa korta filmer tillsammans med Norrköpings basketlag Dolphins för att visa konsekvenserna med nedskräpning. Filmerna planeras att spridas via sociala medier och hoppas bidra till att alla tillsammans tar hand om sitt skräp.

Ungdomarna har även i två grupper arbetat med ett antal små projekt för att göra det roligare och lättare att slänga sitt skräp. Dels har de målat soptunnor i färgglada färger i Vasaparken och Folkparken, dels satt ut färgglada fotsteg som leder till soptunnorna i Vasaparken. Tillsammans har de även tagit fram skyltar med extra soppåsar som kan användas när soptunnorna är fulla. Skyltarna finns till en början utplacerade på två platser i Vasaparken.

Läs mer om Håll Norrköping Rent - feriearbete 2021