Elever från Hagaskolans musikklasser framträder på Göteborgs Konserthus

Publicerad 01 mars 2018 13:11

Elever från Norrköpings musikklasser på Hagaskolan har fått möjligheten att sjunga på Konserthuset i Göteborg tillsammans med stadens Symfoniker. Med kort varsel har de hoppat in för att medverka i verket Sången av Wilhelm Stenhammar. Ikväll är det dags för den första konserten.

Sedan i måndags har 32 musikklasselever i årskurs 6-9 på Hagaskolan i Norrköping repeterat på Konserthuset i Göteborg, där de tillsammans med Göteborgs Symfoniker, solister och en vuxenkör ska framföra kantaten Sången av Wilhelm Stenhammar.

– Det är bra stämning här och man ser att eleverna tycker att det är roligt. De har fått ett väldigt fint bemötande och lär sig otroligt mycket av den här erfarenheten, säger Charlotte Kuisma, som arbetar som musiklärare på Hagaskolan och är en av de pedagoger som följt med till Göteborg som stöd för eleverna.

Förberedelserna för att vara med har varit omfattande, men har däremot inte pågått under särskilt lång tid.

– För omkring en månad sedan tog Göteborgs Symfoniker kontakt med oss i Norrköping efter ett återbud, så det kom med ganska kort varsel, säger Anne-Sofie Ottosson, rektor på Hagaskolan. Efter att vi pratat om det landade vi dock i att detta innebär en sådan möjlighet för eleverna att få gå ut och pröva sina vingar och få musikaliska förebilder att vi satsar på att medverka!

Alla elever som förfrågan gällde fick information om möjligheten, och de som ville anmälde sedan intresse för att vara med. Därpå lottades det fram vilka som fick åka. För att hinna få ihop det har dock både lärare och elever arbetat hårt för att studera in verket. Bland annat har de övat flera kvällar och under delar av sportlovet. Två musikpedagoger från Hagaskolan är på plats som stöd, och för att eleverna inte ska gå miste om den övriga undervisningen är även två pedagoger inom kärnämnena med under tiden i Göteborg.

Projektet som Hagaskolan kontrakterats för omfattar två konserter i Göteborgs Konserthus (torsdagen den 1 mars och lördagen den 3 mars) samt skivinspelning på skivbolaget BIS fredagen den 2 mars med Neeme Järvi, tidigare chefsdirigent för Göteborgs symfoniker.

Mer information om verket och de medverkande