Ebersteinska gymnasiet samarbetar med Icehotel i Jukkasjärvi

Publicerad 24 oktober 2017 10:00

Lärare och elever från årskurs 3 på bygg- och anläggningsprogrammet deltar i uppbyggandet av årets version av ishotellet i Jukkasjärvi.

Det internationellt omtalade Icehotel i Jukkasjärvi är ett hotell såväl som en konstutställning. Varje vinter byggs det upp av is från Torne älv för att varje vår återgå till älvens vatten. Nu inleds ett samarbete mellan ishotellet och Ebersteinska gymnasiet. Fyra elever från årskurs 3 på bygg- och anläggningsprogrammet ska vara med och bygga upp årets ishotell.

– Syftet är att genom gränsöverskridande samarbete vidga elevernas vyer. De får jobba tillsammans med personer med olika arbetsuppgifter, testa nya material och komma i kontakt med annorlunda sätt att bygga, säger Jonas Anderstedt, bygglärare på Ebersteinska gymnasiet, som ska vara med under hela byggprocessen.

Byggteamet från Ebersteinska ska vara i Jukkasjärvi under veckorna 48-51. Urvalet av vilka elever som får åka har Jonas Anderstedt gjort i samråd med andra berörda lärare och kravet har varit att eleverna är godkända i bygg och kärnämnena. De kommer att delta i uppbyggnaden av hotellets stommar, väggar och olika rum. Det går att följa elevernas arbete under perioden på Ebersteinskas Facebooksida och hemsida.

– Det här är en unik möjlighet för oss på bygg- och anläggningsprogrammet. Den ger våra elever tillfälle att på plats lära sig tekniken för hantera snö och is som byggmaterial, säger Kriztina Lövgren, rektor för bygg- och anläggningsprogrammet.