Dubbla skolpriser till Norrköpings kommun

Publicerad 28 november 2017 08:18

Kungsgårdsgymnasiet har utsetts till en av fyra vinnare av European Language Label 2017, Europeisk kvalitetsutmärkelse i språk, för sitt språkintroduktionsprojekt ”Det alternativa klassrummet”. Därtill har Norrköpings kommun belönats med utmärkelsen Årets Erasmus+aktör från Universitet- och högskolerådet för Bästa skolsamarbete gällande internationalisering.

Språkintroduktionsprojektet ”Det alternativa klassrummet” tar avstamp i att det finns flera olika sätt att lära sig svenska språket. Inom projektet används film, foto, musik, teater, sport, tidningar och bloggar som kreativa vägar till svenskan. Förutom utmärkelsen belönas skolan med 25 000 kronor för fortsatt stöd för projektet.

– Priset innebär att vårt långa och idoga arbete har gett resultat och uppmärksammats såväl nationellt som internationellt, säger Carl Biörsmark, integrationshandledare på Kungsgårdsgymnasiet.

Den 11 december tar Carl Biörsmark och rektor Kerstin Sanner emot priset på Skolverkets ceremoni i Göteborg.

För sitt arbete med europeiskt utbyte inom utbildning belönas Norrköpings kommun med utmärkelsen Årets Erasmus+aktör av Universitets- och högskolerådet (UHR) för Bästa skolsamarbete gällande internationalisering. Som en form av kompetensutveckling och kvalitetshöjning har flera hundra pedagoger från förskola till gymnasiet fått möjlighet att följa kollegor i Europa eller att gå en kurs utomlands. Utbyten i grundskolan har sker mestadels som samarbetsprojekt med fokus på pedagogik, medan på gymnasiet handlar det mer om elevutbyten och yrkespraktik. För närvarande är 20 internationella projekt igång inom Norrköpings kommun.

Läs intervjun med Katarina Sperling, internationell samordnare på Norrköping kommun, där hon berättar om kommunens arbete med internationalisering.