Dansens vecka i Norrköping börjar i Hörsalsparken

Publicerad 21 april 2017 10:34

Tio östgötska kommuner deltar i Dansens vecka som inleds lördagen den 22 april. I år är antalet arrangemang över länet rekordstort. I Norrköping dansas det bland annat i Hörsalsparken i samband med invigningen av nyrenoverade Hörsalen.

Dansens vecka är ett initiativ från Dans i öst, en del av Region Östergötland, som tillsammans med de medverkande kommunerna arrangerar dansevenemang över länet. Syftet är att stärka dansen som konstform. 10 kommuner deltar med fler än 100 arrangemangspunkter, vilket är rekord. Filmvisningar, workshops, dansuppvisningar, prova på-aktiviteter och föreställningar pågår under hela veckan. Dansens vecka avslutas den 29 april som är internationella dansens dag.
– Alla dansaktörer bidrar till ett fantastiskt inslag av dans under hela veckan, det är verkligen en manifestation för vad dansen betyder för många Norrköpingsbor. Bredden av dans visar sig på flera sätt, både i de många olika dansstilar som visas upp under veckan, men också för att vi får möjlighet att prova på dans. Till exempel de inslag som träningsanläggningarna bidrar med där en själv kan komma och dansa gratis innanför fyra väggar, säger Sandra Sandborg Johansen, handläggare utvecklingsstöd och bidrag, kultur- och fritidskontoret.

I Norrköping fylls kommunen med rytm och fart när det dansas zumba, dans fusion, cardio funk och dans fuego. Det dansas i alla åldrar med Lindy hop, casual Swing och balett. I Hörsalsparken den 22 april börjar veckan med både Cirkus och Varieté samt svenska folkdanser när Herrgårdens folkdanslag drar igång klockan 10.30. Sedan fortsätter det i parken hela dagen med Dansverkstan Norrköping, Centro Cultural Bolivia, Lindustry, Danskollektivet Ronny, Bolivia kommittén, House of Silfver, Dansakademien, Danskarusellen, Norrköpings balettförening och Norrköpings Danscenter.

I övriga länet kan man bland annat prova på disco i Valdemarsvik, titta på dansfilm i Finspång och skaka loss med minstingarna ”efter dagis” i Kinda. Söderköping bjuder på dansföreställningen Borta och i Ödeshög kan man prova på linedance. I Linköping hålls det lunchdisco och danskroki och i Mjölby finns möjlighet att testa vattenzumba.