Dagverksamheter öppnar upp för aktivitet igen

Publicerad 02 september 2020 13:27


Dagverksamheterna för personer med demenssjukdom eller fysiska funktionsnedsättningar öppnar igen den 1 oktober. Vård- och omsorgsnämnden har fattat beslut om att öppna igen då smittspridningen av covid-19 har minskat bland allmänheten.

Särskilda anpassningar av verksamheterna kommer att göras för att minska risken för smittspridning.

– Vi tittar på hur vi kan hålla social distans inom lokalerna, se till att det alltid ska finns rengöringsmöjligheter med tvål, vatten och handsprit. Många kommer till dagverksamheten med färdtjänst och vi för en dialog med östgötatrafiken för att säkerställa en trygg transport till och från sin dagverksamhet, med begränsat antal passagerare till exempel, säger Johannes Can, områdeschef.

Beslutet om att dagverksamheter för personer med demenssjukdom eller fysiska funktionsnedsättningar skulle stängas togs av vård- och omsorgsnämnden i våras, med anledning av coronapandemin. Den 27 april verkställdes beslutet och dagverksamheterna stängde. Beslutet väckte reaktioner då aktiviteterna som arrangeras inom dagverksamheterna är en viktig del av vardagen för personer med demenssjukdom. Samtidigt tillhör en stor del av personer som deltar i dagverksamheter riskgruppen 70 år och äldre.

– Vi är medvetna om att den här tiden har varit påfrestande, både för dem som inte fått besöka verksamheterna som för de anhöriga som fått ta ett större ansvar. Beskedet att vi nu öppnar igen togs emot med stor glädje och lättnad av Demensföreningens medlemmar när jag träffade dem i tisdags, säger Olle Vikmång (S), vård- och omsorgsnämndens ordförande.

Dagverksamheten för yngre personer, Klubb 25:an, stängdes aldrig eftersom deras deltagare generellt inte ingår i en riskgrupp.

Dagverksamheterna öppnar igen den 1 oktober. Vård- och omsorgskontoret följer utvecklingen och folkhälsomyndighetens direktiv noggrant och en negativ utveckling kan påverka dagverksamheterna igen.