Norrköping firar Finland 100 år – med start under Kulturnatten

Publicerad 28 september 2017 09:00

För att fira att det självständiga Finland i år fyller 100 år kommer Norrköpings kommun, som är finskt förvaltningsområde, att arrangera föreläsningar, utställningar och kulturevenemang med finsk anknytning.

Firandet startar under Kulturnatten den 30 september och pågår fram till självständighetsdagen den 6 december.

Några aktiviteter med finsk anknytning under Kulturnatten den 30 september:

Folkmusiken Firar Finland - Kulturskolan
Kulturskolan firar jubiléet med en folkmusikkurs med finska förtecken. Mauno Järvelä från Kaustinen i Finland leder den 28 och 29 september folkmusikkurser där elever och lärare från Kulturskolan samt andra folkmusikintresserade deltar. Under Kulturnattens kommer Mauno Järvelä tillsammans med kursdeltagarna att fylla Hörsalen med folkliga toner.
Tid: klockan 15.00
Plats: Hörsalen, Drottninggatan 48

Förstärkt verklighet/Voimistettu todellisuus – Norrköpings konstmuseum
På Kulturnatten den 30 september öppnar utställningen Förstärkt verklighet/ Voimistettu todellisuus med fem av Finlands mest framstående samtidskonstnärer: Anna Estarriola, Alma Heikkilä, Corinna Helenelund, Elina Merenmies och Anna Tuori. Dagen bjuder också på visningar, musik, dans och Öppen Bildverkstad för stora och små. Kafé etcetera har öppet hela dagen på muséets entréplan.
Tid: klockan 11.00–20.00
Plats: Norrköpings Konstmuseum, Kristinaplatsen

Med lapp om halsen - de finska krigsbarnens långa resa/Lappu kaulassa - suomalaisten sotalasten pitkä matka – Norrköpings stadsmuseum
På Norrköpings stadsmuseum uppmärksammas Finlands 100-årsdag med utställningen ”Med lapp om halsen – de finska krigsbarnens långa resa”. Med hjälp av fotografier, dokument och filmer från bland annat Norrköping får besökaren ta del av de finska krigsbarnens historia. Här berättas om flykten och hur den hjälp som behövdes organiserades.
Tid: klockan 16.00
Plats: Norrköpings stadsmuseum, rum för fotografi

Den 1 januari 2012 blev Norrköpings kommun finskt förvaltningsområde. Det innebär att sverigefinnar i kommunen ska stöttas när det gäller till exempel möjligheter att tala finska, att behålla och utveckla sin kultur samt att ha inflytande i frågor som berör dem.