Lekplatser i Norrköping

I Norrköpings kommun finns 100 lekplatser i olika storlekar. Dessa är utplacerade i olika områden och erbjuder äventyr för stora och små. Här hittar du information om våra lekplatser och vad de har att erbjuda.

Utflyktslekplatser

Här presenteras Norrköpings större lekplatser där leken kan pågå i flera timmar. Dessa är populära lekplatser som är värda en utflykt!

Övriga lekplatser

Nya lekplatser tillkommer regelbundet i Norrköping och gamla byggs om när de är i för dåligt skick. Nedan presenteras ett urval av Norrköpings lekmiljöer, främst de som byggts om under de senaste åren.

De lekplatser/lekmiljöer som du ser på kartbilden här ovanför är kommunens lekplatser. Resterande lekplatser i kommunen tillhör olika vägföreningar, alternativt ägs av olika fastighetsägare, bostadsrättsföreningar eller samfällighetsföreningar.

Öppna kartan i ett eget fönster:
Kommunala lekplatser i Norrköping

Foto från Oxelbergsparken

Oxelbergsparken är en lekplats med sagotema som tar barnen till en spännande fantasivärld! Den stora klätterställningen med sina spännande torn är förstås i centrum men det finns också gungor, sandlåda med vattenlek, klätterredskap, streetbasket, balansbana, löparbanor, längdhoppsgrop, gräsytor för fotboll med mera.

På vintern kan man även ta med sig pulkan eller snowracern till Oxelbergsparkens pulkabacke! Det finns även picknickbord och en grillpaviljong där hela familjen kan njuta av en god fika eller lunch när energin behöver fyllas på!

I Oxelbergsparken finns:

  • Tillgänglighetsanpassad lekplats: Delvis, kompisgungor med flisunderlag.
  • Café, kiosk, restaurang: Nej.
  • Grillplats: Ja, under tak.
  • Kollektivtrafik: Linje 11 stannar på Lindövägen, cirka 400 meter från lekplatsen.
  • Parkering: Ja, längs närliggande gator.
  • Toalett: Nej. Här hittar du en karta med offentliga toaletter i Norrköping:
    Offentliga toaletter i Norrköping, karta
  • Aktivitetsbox: Ja. Här kan du för tio kronor i timmen hyra till exempel ett kubbspel via Piffl. Läs mer om hur du använder aktivitetsboxen här:
    Piffl (piffl.se)

Adress:
Dalgången, Oxelbergen
GPS-koordinater: 6494869.247, 570143.455

Foto från Fyrbyparken

Fyrbyparken, som är byggd på de tidigare fotbollsplanerna, färdigställdes 2020 i samband med utveckling av de nya bostadsområdena i Fyrby.

Här utgår leken från den centralt placerade riddarborgen, där man kan klättra upp och spana ut över området, ta rutschkanan ner, eller gömma sig i borgen, kanske är det en fängelsehåla? Två vackra trähästar finns för alla stora och små riddare. I parken finns flera gungor, såväl kompisgunga som en babygunga. På lekplatsen finns också en sandlåda, en karusell och en balansbana.

Parken ramas in av stora lindar, dessa är sticklingar från lindar på Norra promenaden, likadana träd som nyligen planterats på Östra promenaden.

Ta med matsäcken och stanna ett tag, det finns både bänkbord vid lekplatsen och en grillplats med möblering kring som alla är välkomna att använda. Det finns även en boulebana.

I Fyrbyparken finns:

  • Tillgänglighetsanpassad lekplats: Ja, karusell, sandbakbord och kompisgunga.
  • Café, kiosk, restaurang: Nej.
  • Grillplats: Ja.
  • Kollektivtrafik: Spårvagnslinje 2 till hållplats Fridvalla (cirka 800 meter), eller busslinje 412 eller 410 till hållplats Tråbrunna (cirka 500 meter).
  • Parkering: Längs Stensvängen.
  • Toalett: Nej. Här hittar du en karta med offentliga toaletter i Norrköping:
    Offentliga toaletter i Norrköping, karta

Adress:
Stensvängen, Fyrby
GPS-koordinater: 6497978.572, 565993.787

Foto från Lindö Västra

En lekplats som innehåller mycket rolig lek med havstema. I centrum står en stor båt där man kan klättra upp och vara kapten, ta rutschkanan ner och sedan testa en annan utmanande väg upp i båten.

Båten omges av ett blått hav av tillgänglig gummiasfalt där det finns gungdjur och en tillgänglig karusell. Invid havet finns stranden med stor sandlåda och sandbakbord med hinkar. Det finns också gungor för alla smaker; pargunga, bebisgunga, kompisgunga och en kittlande linbana att svinga sig iväg i.

Adress:
Hyttgatan, Lindö
GPS-koordinater: 6496948.167, 572219.239

Foto på Ravingatans lekmiljö

På Ravingatans lekmiljö finns mycket rolig lek och plats för aktivitet framför allt för de något äldre barnen.

En stor karusell, studsmattor, klätterställning och gungor, både babygunga och kompisgunga. Vid lekplatsen finns en basketplan och en bollplan. Vid sandlådan finns bänkar och bord.

Adress:
Skarphagen
GPS-koordinater: 6493229.241, 569500.375

Under våren 2024 byggs Ljuraparken om och är inhägnad, men nedan kan du läsa om vad parken kommer innehålla när den är klar.

Läs mer om ombyggnationen av Ljuraparken på byggprojektsidan

Ljuraparken, en grön oas mitt i Ljura, byggdes om 2023 med fokus på trygghet och klimatanpassning. Parken är stor och innehåller många olika delar.

Det finns fotbollsmål, en scen, utegym, linbana, klätternät och gungor. Klätterställningarna med rutsch som funnits i parken sedan tidigare finns kvar. Den som kommer till parken på hjul kan rulla hela vägen fram till den nya karusellen, sandbakbordet och lekhuset. Det finns två bouleplaner och en grillplats med väderskydd. Vill du kan du låna en käpphäst från parkhuset att hoppa med i käpphäst-banan och pyssla om i käpphäst-stallet.

Vårt klimat ändras och mer extrema regnhändelser blir allt vanligare. Vid dessa regn räcker de vanliga systemen som ledningar och brunnar inte till vilket gör att det kan bli översvämningar. Vid en extrem regnhändelse har vi nu möjlighet att även leda vatten i diken till vår nya översvämningsyta. Detta gör att vi minskar risken för översvämning i husen runt Ljuraparken. Det kommer inte stå vatten i översvämningsytan hela tiden utan bara vid mer extrema regnhändelser. Vattnet som fördröjs i parken kommer från parken, omgivande bostadskvarter och vägar.

Parkhuset, som ligger mot Ljuragatan, är bemannat av trygghetsvärdar från Hyresbostäder. Där anordnas allt från lek och loppis till stadsodlingar och kvällsvandringar.

  • Tillgänglighetsanpassad lekplats: Ja, lekhus, sandlåda med sandbakbord, en karusell och en kompisgunga.
  • Café, kiosk, restaurang: Nej.
  • Grillplats: Ja.
  • Kollektivtrafik: Spårvagnslinje 2 till hållplats Ljura centrum (cirka 150 meter) eller Ljura spårvägsbro (cirka 260 meter), eller linje 10 till hållplats Kardusen (cirka 85 meter)
  • Parkering: Längs Dagsbergsvägen eller Ljuragatan
  • Toalett: Toalett finns i Parkhuset och kan användas under bemannade öppettider.
    Bemanningstider är:
    Tisdag till torsdag mellan klockan 10:00 till 16:00.
    Fredagar mellan klockan 10:00 till 15:00.
  •  

Kontaktperson till Parkhuset är Keyse Ali, telefon 011-21 16 25, e-post: Keyse.MohamedAli@hyresbostader.se.

Här hittar du en karta med offentliga toaletter i Norrköping:
Offentliga toaletter i Norrköping, karta

  • Adress: Ljuragatan, Norrköping
    GPS-koordinater: N: 6493929 E: 569964

Foto från Rättarehagen

På Rättarehagens lekmiljö som ligger i Skarphagen kliver man ut på ett böljande månlandskap. Här kan man utforska det kulliga månlandskapet, åka i snurrkoppen, klättra och åka rutschkana från klätterställningen eller testa någon av gungorna.

Det finns både en dubbelgunga med babysits samt kompisgunga. Det finns också sandlåda och gungdjur.

Adress:
Alkärrsgatan, Hageby
GPS-koordinater: 6493060.025, 567010.576

Foto från Vidablicksparken

I Vidablicksparken finns en lekmiljö som ramas in av flera olika barrväxter. Lekplatsen erbjuder olika sorters gungor, såväl kompisgunga som babygunga. I den stora sandlådan finns ett tillgängligt bakbord och ett litet lekhus, intill finns klätterställning med rutschkana.

De något äldre barnen kan utmana sig med balansbanan. I parken finns även ett utegym, och ett odlingsområde med kryddväxter och bärbuskar.

Adress:
Ägogången, Vidablick
GPS-koordinater: 6496972.883, 567222.135

Foto från Wallbyparken

I Wallbyparken vid Önskestjärnans förskola i Hageby finns en av de senaste lekmiljöerna. Här är temat bondgård och centralt på lekplatsen finns de röda stallbyggnaderna. I Wallbyparkens lekmiljö kan man köra traktor, träffa hönor och hundar och leka i sandlåda med sandbakbord.

Rutschkana, flera olika gungor inklusive kompisgunga och babygunga samt en gungbräda finns också. Är man sugen på bollspel finns en rund basketplan och fotbollsmål med spännande form. I parken finns också sköna solsoffor.

Adress:
Hagebygatan/Timmermansgatan, Hageby
GPS-koordinater: 6492872.357, 570572.099

Foto från Musikparken

Elever på Tamburinens skola har varit med och utformat denna roliga lekmiljö som har musiktema. Här finns en spännande scen med olika kulisser och musikinstrument samt Melodikiosken.

Det finns en lång studsmatta, cykelkarusell och en fågelbogunga under ett skyddande tak. Flera olika typer av bänkar och bänkbord finns samt flera härliga hängmattor.

Adress:
Matilda Jungstedts gata, Klockaretorpet
GPS-koordinater: 6493376.445, 565545.531

Foto från Kavaljersparken

I Kavaljersparken kliver besökaren rakt in i naturen! Parken med biologisk mångfald som tema bjuder på en lite annorlunda och mer naturnära lekupplevelse.

Det finns lekstugor, karusell, en liten hinderbana och sandlek med tillgängligt sandbakbord. En tur ut på de spännande och tillgängliga bryggorna eller hoppstenarna ger fin vattenkontakt. Missa inte att uppleva trollstubben, insektshotell, sandbädd för bin, faunadepåer samt alla blommande växter!

Adress:
Karin Swanströms gata, Klockaretorpet
GPS-koordinater: 6493577.577, 566644.978

Foto från Klingsbergsparken

I den nyligen upprustade lekmiljön i Klingsbergsparken finns det något att göra för de flesta. Du vet att du kommit rätt när du ser stora gräsytor, ett häftigt berg och en lekplats med hinderbana, hängmattor, gungor och studsmatta.

I hinderbanan kan du testa din balans, klättra och krypa. Det finns också en grillplats, sköna solsoffor, ett lekhus, en liten klätterställning med rutschkana och sandlåda. På vintern går det att åka pulka från kullen på lekplatsen och i parkens stora grässlänter. Sandbakbordet, kompisgungan och studsmattan har tillgängligt markmaterial så att man kan rulla hela vägen fram. I södra delen av parken finns fotbollsmål. Passa på att tävla mot kompisen på tävlingsbanan – vem kan snabbast hoppa på ett ben, springa på ett smalt streck på tå, göra sju grodhopp och en snurr?

Elever på Klingsborgsskolan har varit med och önskat vad som ska finnas i lekmiljön.

I Klingsbergsparken finns:

Tillgänglighetsanpassad lekplats: Ja, sandbakbord, studsmatta och kompisgunga.
Café, kiosk, restaurang: Nej.
Grillplats: Ja.
Kollektivtrafik: Spårvagnslinje 2 till hållplats Albrektsvägen (cirka 500 meter), eller busslinje 12, 13, 20 eller 470 till hållplats Såpkullen (cirka 150 meter).
Parkering: Längs Klingsbergsgatan.
Toalett: Nej. Här hittar du en karta med offentliga toaletter i Norrköping:
Offentliga toaletter i Norrköping, karta

Adress:
Klingsbergsgatan, Norrköping
N: 6493749 E: 568903

Flaggan

Belägen precis intill Nya torget, i Östantills innerstadskvarter är lekplatsen i kvarteret Flaggan ett populärt andningshål. Här finns flera gungor inklusive babygunga, en rolig tubrutschkana och sandlåda med bakbord.

Centralt för lekplatsen är hinderbanan som löper längs de böljande kullarna. Stanna till och hälsa på en stor snigel eller en björn eller ta dig an mer fysiska utmaningar såsom armgång, volträcke och studsmatta.

I parken finns picknickbord under tak. Precis intill lekplatsen finns en fotbollsplan med konstgräs.

Adress:
Hospitalsgatan, Östantill
GPS-koordinater: 6495165.736, 569395.656

Lagerlundaparkens pumptrack

I ett villaområde strax utanför stadskärnan ligger Lagerlundaparken. Här finns möjlighet till umgänge och lek. Under våren 2023 har parken rustats upp med bland annat Norrköpings första asfalterade pumptrack, en cykelslinga med kullar som fungerar för såväl cyklar som kickbikes, inlines och skateboard.

Lekmiljön har renoverats och utökats och nya belysta umgängesytor har tillkommit som gör parken till en plats för hela familjen att vistas på. Parken erbjuder många olika aktiviteter för såväl stora som små. Centralt i parken finns en mötesplats med grill och flera bänkbord.

Lekparken i Lagerlundaparken har sedan tidigare ett brandkårstema med flera olika lekredskap på temat. Även växtligheten går i samma röd-gula tema och många blommande träd, buskar och växter med sprakande höstfärger.

  • Här finns det även en aktivitetsbox där du för tio kronor i timmen kan hyra till exempel ett kubbspel via Piffl. Läs mer om hur du använder aktivitetsboxen här:
    Piffl (piffl.se)
  •  

Adress:
Fogdegatan 22
GPS-koordinater: 58.60325, 16.17028

Foto från Ljurafältet

I Ljurafältets södra del finns en mysig lekmiljö med roliga utmaningar framför allt för de lite mindre barnen. I parken som har ett naturlikt tema finns många roliga element för att klättra, balansera, krypa igenom rör eller hoppa mellan stenar.

Kryp in i kojan eller låt kaninerna leda dig in på en tur i barnens skog. Gunga på söta djur eller tillsammans med kompisarna i kompisgungan. En sandlåda finns också.

Lekplatsen omges av Barnens skog som planterades av barn från närliggande förskolor 1994-1995. När lekmiljön anlades 2017-2018 var återigen barn från närliggande förskolor tillsammans med en konstnär involverade. Den här gången valde barnen ut och planterade fem klätterträd intill lekmiljön. Konstnären Camilla Carlsson skapade två fina harskulpturer och med hjälp av barnen olika fotspår in till platsen.

Adress:
Ljuragatan, Ljura
GPS-koordinater: 6493676.175, 569719.688

Foto från Parklöparen

I Smedby finns en härlig lekmiljö med gungor, såväl babysits som tillgänglig kompisgunga, en hinderbana i naturmaterial med både utmanande balansrulle och ett kryprör, klätterpyramid och rutschkana.

Det finns en snigel att gunga på och fina lekskulpturer av fiskar och en färgglad Kungsfiskare. En koja att krypa in i finns också. Det finns sandlek och picknickbord för stora och små. Invid lekplatsen finns en basketplan.

Missa inte heller linbanan och fotbollsplanen som ligger längs gångstråket, en liten bit söder om själva lekmiljön.

Adress:
Lidaleden, Smedby
GPS-koordinater: 6492783.963, 570891.759

Foto från Korta vägen

Korta vägens lekmiljö i Pryssgården är en mysig liten lekplats i härlig parkmiljö. Här finns gungor, varav en med babysits samt en tillgänglig kompisgunga.

Det finns en klätterställning, gungdjur, lekhus och en liten rutschkana. Här finns också bänkbord för en fika under trädens lummiga grönska.

Adress:
Pryssgården
GPS-koordinater: 6496243.161, 566369.002

Foto från Skarphagsparken

Skarphagsparken har två lekmiljöer, lekmiljön i parkens västra del som syns på ovanstående bild innehåller rolig lek för de lite yngre barnen.

Här finns lekhus med rutschkana, sandlåda, gungdjur, gungbräda, kryprör och en orm att balansera på. I skogen uppe på kullen finns små lekkojor och många roliga små stigar att utforska.

I parkens centrala del finns klätterställning och kompisgunga som passar de lite äldre barnen.

Adress:
Skärlundagatan, Skarphagen
GPS-koordinater: 6493506.038, 566907.597

Såhär jobbar vi med våra lekplatser

Lekplatserna kontrolleras minst en gång i veckan. Varje år säkerhetsbesiktigas lekplatserna av en extern, certifierad besiktningsperson.

Kommunen ansvarar för de lekplatser och lekmiljöer som du kan hitta i Norrköpingskaratan. Resterande lekplatser i kommunen tillhör olika vägföreningar, alternativt ägs av olika fastighetsägare, bostadsrättsföreningar eller samfällighetsföreningar.

Öppna kartan i ett eget fönster:
Kommunala lekplatser i Norrköping

Vid planering av nybyggnation och ombyggnad av lekmiljöer arbetar Norrköpings kommun efter en politiskt beslutad riktlinje för lekmiljöer. Kommun ska planera, renovera och bygga varierade, säkra och tillgängliga lekmiljöer inom 300 meter från barns bostäder. Satsningar på lekmiljöer prioriteras där det bor flest barn, där de sociala behoven är störst och/eller där tillgången på kvalitativa lekmiljöer är lägst. Utöver de lekmiljöer som finansieras av samhällsplaneringsnämndens budget (för närvarande 1-2 ny- eller ombyggnationer per år) byggs också nya lekmiljöer i områden där det byggs nya bostäder.

Läs mer här:
Riktlinjer för ny- och ombyggnation av lekmiljöer Pdf, 639.1 kB.

Ser du trasiga lekredskap, nedskräpning, klotter eller något annat problem, felanmäl det här:
Felanmälan