Naturutställningar

Marmorbrukets naturutställning

I den gamla borrsmedjan i Marmorbrukets naturreservat finns en naturutställning. I den presenteras reservatets olika naturmiljöer på ett inspirerande sätt. Här möter man havsöringen som hoppar i bäcken, berguven på sin klipphylla och många av de vackra blommorna i de rika hassellundarna. Du kan också lära dig olika fåglars läten genom att lyssna och samtidigt se fågeln som sjunger. Efter besöket kommer du säkert att se Marmorbrukets naturreservat och dess djur och växter på ett annat sätt än innan!

Bredvid naturutställningen finns Marmormuseet som Krokeks hembygdsföreningen driver. Där kan man bland annat se olika föremål som tillverkats av marmor från området samt gamla maskiner för marmorbearbetning.

Öppettider Marmorbruksmuseet och naturutställningen

24 juni - 5 augusti
onsdag till söndag klockan 11-16


Naturutställningen i Arkösund

Ute på Badholmarna i Arkösund finns ett gult litet hus. Det byggdes i början av 1900-talet för att tjäna som badhytt åt badgäster. Många kom ända från Norrköping med det så kallade badtåget.

Idag finns här en vacker liten utställning som heter Livet under ytan. I den kan man få se många märkliga djur och växter som finns i Östersjön, som till exempel vår egen lilla sjöhäst Tångsnällan. Eller lära sig hur blåstångens kärleksliv går till. Det går också att låna håvar för att närmre kunna studera djurlivet kring utställningen. I vattnet runt badholmarna finns ett antal snorkelstationer utlagda på en halv till två meters djup. En lite annorlunda tipspromenad. Vill du inte bli blöt finns även en tipspromenad på land!

Utställningen är öppen alla dagar 17 juni-13 augusti måndag-fredag klockan 11-17, lördag klockan 9-16, söndag klockan 11.30-16.


Naturutställningen på Kopparholmarna

Bara en liten bit söder om Arkösund ligger öarna Kopparholmarna. De har nyligen blivit naturreservat på grund av sin fantastiskt rika och vackra natur. Här finns också en raststuga och en spännande utställning att besöka. Utställningen berättar om några vrak som ligger i vattnet kring reservatet. Det finns också många undervattensfilmer att titta på som visar vilken fantastisk undervattensmiljö som faktiskt fortfarande finns kvar i Östersjön. På utställningen finns också en rolig ”Gissa-fågel-station” och vackra målningar på öns olika blommor.

Utställningen är öppen alla dagar 23 juni till 20 augusti, lördagar i maj, juni och september klockan 10-19.

På Kopparholmarna finns även en enkel gäststuga att boka för 400 kr/natt (max 2 nätter). Dusch med bastu kostar 100 kr för 2 timmar. För mer information och för bokning ring värd på telefon 072-527 94 61.


Dagliga båtturer till Kopparholmarna

Åk ut till det vackra naturreservatet Kopparholmarna, cirka 10 minuters båtfärd från Arkösund. Båtbiljett kostar 100 kronor för vuxna och 50 kronor för barn under 12 år (tur och retur). Båtarna avgår från piren i Arkösund, nedanför hotellet.

Båtturen trafikeras av Skärgårdslinjen, se tidtabell här