Håll avstånd på restauranger 

Fortsätt gärna att besöka Norrköpings krogar och restauranger. Tänk dock på att hålla avstånd, undvika trängsel och följa de allmänna råd som finns. Tillsammans kan vi begränsa smittspridningen och samtidigt se till att restauranger, barer och kaféer kan fortsätta ha öppet.

Du som gäst har ett ansvar

Restauranger och kaféer ska följa de regler som finns, men du som besökare har också ett ansvar att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

För dig som gäst är det viktigt att följa dessa råd:

 • Sedan den 24 december 2020 får max 4 personer sitta vid samma bord. Tidigare låg gränsen på 8 personer.
 • Håll avstånd
 • Ät och drick vid bordet
 • Tvätta händerna
 • Hosta och nys i armvecket 
 • Stanna hemma om du känner dig sjuk

Det här gäller för restauranger

Folkhälsomyndighetens regler innebär att restauranger, barer, kaféer behöver vidta särskilda åtgärder för att minska risken för spridning av covid-19.

Reglerna för restauranger och krogar innebär att:

 • Sedan den 24 december 2020 är det varit förbjudet att servera alkohol efter klockan 20.00. Förbudet gäller tills den 7 februari 2021. Läs mer om vad som gäller för servering av alkohol här.
 • Sedan den 24 december 2020 får max 4 personer sitta vid samma bord. Tidigare låg gränsen på 8 personer.
 • Trängsel mellan personer i köer, vid bord, bufféer eller bardiskar inte får förekomma.
 • Besökare ska kunna hålla avstånd mellan varandra.
 • Om ett serveringsställe vill anordna ett evenemang som inte omfattas av reglerna för offenliga tillställningar eller allmänna sammankomster ska publik/deltagare sitta ner.
 • Besökare ska äta och dricka sittandes vid bord. Att beställa och hämta mat vid disk är bara tillåtet om det kan göras utan att det blir trängsel.
 • Personal ska bära ut beställningarna. Om det är möjligt att låta gästerna beställa och hämta sin mat och dryck själva så är det tillåtet, så länge som det inte leder till trängsel eller köer.
 • Hämtmat kan överlämnas som vanligt, så länge det inte uppstår trängsel bland dem som väntar, hämtar eller betalar.

Mer information om reglerna för restauranger och krogar finns på

Folkhälsomyndighetens webbplats

Frågor och svar på Folkhälsomyndighetens webbplats

Besök hos restauranger

Just nu gör våra inspektörer från samhällsbyggnadskontoret besök hos flera restauranger och kaféer i Norrköping. Syftet med besöken är att hjälpa företagen och deras gäster att följa Folkhälsomyndighetens föreskrifter och råd för att på så sätt undvika smittspridning.

Från och med 1 juli 2020 har kommunen tagit över ansvaret för att kontrollera trängsel på krogarna. Kommunens tjänstemän kan besluta om eventuella åtgärder, något som tidigare låg på smittskyddsläkare i regionen.

Lämna tips om trängsel på matställen

Om du upptäcker trängsel som ökar risken för spridning av covid-19 kan du lämna dina synpunkter till samhällsbyggnadskontoret via kontaktcenter. Du kan även lämna andra typer av synpunkter.

Samhällsbyggnadskontoret gör alltid bedömningar i det enskilda fallet om det finns risk för smittspridning.

Driver du restaurang eller kafé?

Kommunen kan hjälpa dig som driver restaurang eller kafé att följa de nya bestämmelserna. Kontakta livsmedelsenheten inom samhällsbyggnadskontoret om du har funderingar.

Du når livsmedelsenheten genom att ringa via kontaktcenter på telefon 011-15 00 00. Det går också bra att skicka e-post till miljo@norrkoping.se så kontaktar vi dig.

 

Kontakt
Samhällsbyggnadskontoret
Miljö och hälsa

Förvaltningshuset Rosen
Trädgårdsgatan 21
601 81 Norrköping