Här finns information om det nya coronaviruset som orsakar sjukdomen covid-19. Norrköpings kommun följer regeringens och andra myndigheters rekommendationer och arbetar aktivt för att kommunens verksamheter ska påverkas så lite som möjligt.

Som kommuninvånare uppmanas du att själv hålla dig uppdaterad via myndigheternas information. Du kan hjälpa till att förhindra ryktesspridning och spekulationer, genom att vara källkritisk och inte dela osäker information.

Skärpta råd i Östergötlands län

Den 29 oktober skärptes de allmänna råden för Östergötlands län. Det innebär bland annat att du som bor i eller besöker Östergötland ska undvika butiker och idrottsanläggningar. Umgås endast med personer som du bor med och undvik att ordna eller delta i fester och sociala tillställningar. Skärpta råd i Östergötland gäller tills 19 november, men kan förlängas.

På 1177 vårdguiden kan du läsa om vad de nya skärpta råden innebär


Mer information om vad de nya råden betyder för Norrköpings kommuns verksamheter kommer inom kort.

Folkhälsomyndighetens information om det nya coronaviruset

Vi samverkar med Region Östergötland, Länsstyrelsen och andra aktörer i länet för att tillsammans med länets invånare kunna förhindra och hantera eventuell smittspridning.

Håll i och håll ut

Nu mer än någonsin måste vi alla ta vårt personliga ansvar för att försöka minska smittspridningen av covid-19. Folkhälsomyndighetens allmänna råd innebär att vi bör undvika större sammanhang där människor träffas, som fester, bröllop och andra tillställningar.

Det är också viktigt att vi håller avstånd till varandra på exempelvis idrottsplatser, gym, köpcentrum och i kollektivtrafiken. Även verksamheter som butiker och föreningar måste minska risken för smittspridning genom att till exempel informera allmänheten, undvika att flera personer samlas, markera avstånd i exempelvis köer och erbjuda möjlighet till handtvätt med tvål och vatten.

För dig som barn, ungdom eller förälder

Information för dig som är ung

När något allvarligt har hänt är det kan man känna oro och ha många frågor. Här är några saker som är bra att veta:

Information för dig som är ung

Om du behöver stöd och hjälp

Om du behöver stöd eller hjälp

Här hittar du information om flera verksamheter inom Norrköpings kommun och andra organisationer som kan hjälpa dig om du har funderingar eller oro med anledning av det nya coronaviruset och sjukdomen covid-19.

Hjälp och stöd kring nya coronaviruset

Försäkringskassans information om olika ersättningar

Information från Försäkringskassan om smittbärarpenning, vård av barn och andra ersättningar.

Försäkringskassans information om olika ersättningar

Tillsammans minskar vi smittspridning

Stanna hemma om du har symtom

För att skydda de mest sårbara i samhället, riskgrupper och äldre, krävs att man alltid stannar hemma när man har symtom, att man är noggrann med handhygien och att alla håller avstånd till varandra.

Folkhälsomyndighetens rekommendationer Skydda dig och andra från smittspridning

Folkhälsomyndighetens rekommendationer vid symtom från pollenallergi

Vad innebär ett positivt prov för covid-19?

Ett positivt PCR-prov (provtagning för covid-19) innebär att du har viruset i kroppen men visar inte om du är smittsam. Det kan finnas spår av virus kvar i flera veckor, utan att du är smittsam. Det beror på att provet även upptäcker virus som inte längre kan smitta.

Läs mer om covid-19 och hur länge du kan smitta andra.

Du behöver inte lämna ett nytt prov för att se om viruset har försvunnit.

Berätta för andra

Du kan bli uppmanad av vården att berätta att du har covid-19 för andra som du kan ha smittat, så att de också kan lämna prov. Läs mer om smittspårning i texten Smittskyddslagen.

Vad innebär ett negativt prov för covid-19?

Ett negativt svar på PCR-provet (provtagning för covid-19) innebär att du sannolikt inte hade en pågående infektion när provet togs.

Du kan återvända till jobb, skola eller börja träffa andra igen när du är feberfri och känner dig frisk.

Blir du däremot sämre ska du inte återvända till jobb, skola eller börja träffa andra igen. Du kan då behöva lämna ett nytt prov.

Tillsammans minskar vi smittspridning i kollektivtrafiken

Vi ber dig att visa extra hänsyn och hålla avstånd till andra när du reser kollektivt. Det gäller både ombord och vid hållplatsen, men också när du stiger på och kliver av. Låt de som kliver av göra det innan du själv går ombord. Har du möjlighet att resa en annan tid än i rusningstrafik ber vi dig att göra det samt välja alternativa färdmedel eller promenera.

Läs mer på Östgötatrafikens hemsida

Förbud mot sammankomster och tillställningar med fler än 50 deltagare

Regeringen har beslutat om förbud mot allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än 50 personer. Till allmänna sammankomster hör till exempel; föredrag, offentliga möten, teaterföreställningar och bio, sammankomster i kyrkor och liknande religiösa lokaler, konserter och liknande. Till offentliga tillställningar hör också kultur- och sportarrangemang, mässor och marknader.

De sammankomster som redan fått tillstånd från polisen får genomföras men med max 50 deltagare. Bryter man mot förbudet kan man dömas till böter eller fängelse i högst sex månader.

Frågor och svar om nya regler för restauranger, krogar med mera på Folkhälsomyndighetens webbplats

Detta gäller vid begravningar
Coronaviruset påverkar just nu våra liv på flera olika plan. Även relationerna till nära och kära i livets slutskede liksom möjligheten att hålla begravningsceremonier.

Vi behöver fortsätta hålla begravningar och sörja tillsammans. Försök hålla själva begravningen kort för en mindre krets. Håll vid ett senare tillfälle en minnesstund med den större kretsen.

Här kan du läsa mer information:
Efterlevandeguiden.se
Myndigheten för stöd till trossamfund - information om hur avsked och begravningar påverkas utifrån olika trosinriktningar.

Sammankomster som inte berörs

Skolor och arbetsplatser berörs inte. Inte heller privata fester, företagsevenemang, bibliotek, simhallar och liknande.
Förbudet gäller inte heller för de som vistas i större folksamlingar på till exempel allmänna färdmedel, torg, köpcenter och liknande. Här gäller Folkhälsomyndighetens rekommendation om att bland annat hålla avstånd och undvika trängsel.

Råd för att minska smittspridning på Krisinformation.se

Frågor och svar på polisens webbplats

Så undviker du att smittor sprids

Du som enskild person kan göra skillnad genom ditt agerande. Här är några generella tips på saker du kan göra själv för att undvika att smittor sprids:

 • Tvätta händerna ofta och noggrant med tvål och vatten (se video från 1177).
 • Stanna hemma och vila om du har feber eller känner dig sjuk.
 • Hosta eller nys i armvecket.
 • Använd pappersnäsdukar för engångsbruk om du behöver snyta dig.
 • Håll gärna ett visst avstånd till andra och undvik att ta i hand. Det gäller särskilt om du behöver nysa eller hosta

Läs mer om råd för att minska smittspridning på Krisinformation.se

Håll avstånd på restaurangen

Fortsätt gärna att besöka Norrköpings krogar och restauranger. Tänk dock på att hålla avstånd, undvika trängsel och följa de allmänna råd som finns. Tillsammans kan vi begränsa smittspridningen och samtidigt se till att restauranger, barer och kaféer kan fortsätta ha öppet.

Läs mer om regler för restauranger

Hälso- och sjukvården svarar på dina frågor

1177 Vårdguiden ger sjukvårdsrådgivning

1177 är ett nationellt telefonnummer för sjukvårdsrådgivning. Det kan vara svårt att komma fram om du ringer telefonnummer 1177 just nu. Det beror på hög belastning.

Besök 1177 Vårdguidens hemsida om du har frågor som:

 • När ska jag stanna hemma?
 • Vilka är symtomen för covid-19?
 • När och var ska jag söka vård?
 • Hur smittar coronaviruset?
 • Hur kan jag undvika att få covid-19?
 • Hur går undersökning och utredning till?
 • Hur behandlas covid-19?
113 13 svarar på frågor

Du som har allmänna frågor om det nya coronaviruset och sjukdomen covid-19 kan ringa 113 13. Det nationella informationsnumret 113 13 är tillgängligt dygnet runt under årets alla dagar.

Kontakt
Norrköpings kommun

Rådhuset
Drottninggatan 7
601 81 Norrköping

Informationsmaterial

Så här arbetar kommunen under kris

Filmer