Demokrati- och människovärdedagar

27 jan – 1 feb 2021

Ett demokratiskt samhälle har en värdegrund som kan delas av alla och som inte är beroende av nationalitet, trosuppfattning eller politisk åskådning. En levande demokrati kräver av oss alla att vi ständigt arbetar för det öppna samhället och att vi står emot det som hotar öppenheten och mångfalden. Demokrati- och människovärdesdagarna är en del i detta arbete och arrangeras tillsammans med Svenska kyrkan i Norrköping. Nu är 2021 års upplaga avslutade för denna gång.

2021 års program

2021 år arrangemang var digitalt. på grund av de restriktioner som gällde under pågående pandemi. Du hittar 2021 års program här. Pdf, 590.7 kB. (Pdf, 590.7 kB)

Fokus under dagarna var:

  • Hur försvarar vi demokrati- och människovärde?
  • Hur kan vi tillsammans arbeta för öppenhet och mångfald i Norrköping?

Förintelsens minnesdag 27 januari

Förintelsens minnesdag uppmärksammas den 27 januari varje år. Minnesdagen ska vara en dag för reflektion och samtal om människovärde, demokrati och mänskliga rättigheter. Det är en dag att visa sitt motstånd för intolerans, rasism, nazism och främlingsfientlighet – att skapa handlingskraft idag och in i framtiden.

Den 27 januari 1945 var den dag som koncentrations- och förintelselägret i Auschwitz befriades. År 1999 utropade dåvarande statsministern i Sverige, Göran Persson, den 27 januari till att bli en officiell minnesdag för Förintelsens offer.

Norrköping har uppmärksammat denna minnesdag sedan år 2000 med fackeltåg för demokrati och människovärde. Många Norrköpingsbor har tidigare sett fackeltåget lysa upp vintermörkret och på plats kunnat höra talen vid den judiska begravningsplatsen. I år kunde vi inte göra detta. Arrangemanget fick flyttas till webben istället.

Läs mer om Förintelsens minnesdag hos Forum för levande historia

Visst du att Svenska kyrkan upplät Hedvigs Prästgård/Hedvigsgården i Norrköping som flyktinghem mellan 1942 - 1948? Se mer om detta i filmen Kibbutzen Friheten på Youtube.


Kontakt
Anne Olofsson
Koordinator - Utrednings- och utvecklingsenheten

Kommunstyrelsens kontor

Svenska Kyrkans logotyp