Håll avstånd på restauranger 

Fortsätt gärna att besöka Norrköpings restauranger och kaféer. Tänk dock på att hålla avstånd, undvika trängsel och följa de allmänna råd som finns. Tillsammans kan vi begränsa smittspridningen och samtidigt se till att restauranger, barer och kaféer kan fortsätta ha öppet.

Du som gäst har ett ansvar

Restauranger och kaféer ska följa de regler som finns, men du som besökare har också ett ansvar att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer så att restaurangerna kan fortsätta att hålla öppet.

Regler för restauranger

Folkhälsomyndighetens regler innebär att restauranger, barer, kaféer behöver vidta särskilda åtgärder för att minska risken för spridning av covid-19.

Reglerna för restauranger och krogar innebär att:

 • Serveringsställen får bara hålla öppet fram till 20.30. Detta gäller oavsett om man serverar alkohol eller inte.
 • Efter klockan 20.30 är det endast tillåtet att hålla öppet för att leverera mat för avhämtning.
 • Det är förbjudet att servera alkohol efter klockan 20.00.
 • Max 4 personer får sitta vid samma bord på serveringsställen med egen ingång.
 • Max 1 person får sitta vid ett bord på serveringsställen som är en del av en handelsplats, exempelvis gallerior och köpcentrum. (Barn och andra personer som är i behov av stöd är undantagna från kravet på endast en person per sällskap.) Detta gäller om inte serveringsstället kan nås genom egna entréer.
 • Sällskap som sitter ner ska ha minst 1 meters avstånd till nästa sällskap. Minst 1 meter avstånd gäller även till passager mellan bord.
 • Besökare ska kunna hålla avstånd mellan varandra. Restaurangen ska se till så att det inte förkommer någon trängsel. Platser där risken är stor att trängsel uppstår är till exempel köer, vid bord, bufféer eller bardiskar.
 • Besökare ska äta och dricka sittandes vid bord.
 • Personal ska bära ut beställningarna. Om det är möjligt att låta gästerna beställa och hämta sin mat och dryck själva så är det tillåtet, så länge som det inte leder till trängsel eller köer.
 • Hämtmat kan överlämnas som vanligt, så länge det inte uppstår trängsel bland dem som väntar, hämtar eller betalar.
 • Om ett serveringsställe vill anordna ett evenemang som inte omfattas av reglerna för offenliga tillställningar eller allmänna sammankomster ska publik/deltagare sitta ner.

Folkhälsomyndigheten har samlat information för dig som arbetar inom restaurangbranschen - läs mer om vad som gäller här

Besök hos restauranger

Inspektörer från samhällsbyggnadskontoret gör besök hos restauranger och kaféer i Norrköping. Syftet med besöken är att hjälpa företagen och deras gäster att följa Folkhälsomyndighetens föreskrifter och råd för att på så sätt undvika smittspridning.

Vad händer om en restaurang inte följer reglerna

Om ett serveringsställe inte vidtagit de åtgärder som krävs eller om det förkommer trängsel kan kommunen besluta om att stänga verksamheten och/eller förelägga om åtgärder. Åtgäder som kan krävas är till exempel att verksamheten möblerar om eller spärrar av vissa bord. Om serveringsstället inte följer reglerna kan det även bli aktuellt med vite (böter).

Lämna tips om trängsel på matställen

Om du upptäcker trängsel som ökar risken för spridning av covid-19 kan du lämna dina synpunkter till samhällsbyggnadskontoret via kontaktcenter. Du kan även lämna andra typer av synpunkter.

Samhällsbyggnadskontoret gör alltid bedömningar i det enskilda fallet om det finns risk för smittspridning. Kontrollerna utgår från de regler som är beslutade, är det till exempel max 4 personer per bord och avståndet till nästa sällskap är minst 1 meter räknas det inte som trängsel även om det är fullsatt vid samtliga bord i lokalen.

Driver du restaurang eller kafé?

Kommunen kan hjälpa dig som driver restaurang eller kafé att följa de nya bestämmelserna. Kontakta livsmedelsenheten inom samhällsbyggnadskontoret om du har funderingar.

Du når livsmedelsenheten genom att ringa via kontaktcenter på telefon 011-15 00 00. Det går också bra att skicka e-post till miljo@norrkoping.se så kontaktar vi dig.


Kontakt
Samhällsbyggnadskontoret
Miljö och hälsa

Förvaltningshuset Rosen
Trädgårdsgatan 21
601 81 Norrköping